Povratak

Uvjeti za uspješno razmnožavanje kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ženku i mužjaka crvenouhe kronjače  i prije 2 tjedna sam uočio da su se parili. Potom  sam se informirao što je sve potrebno. Trenutno ženka ima ogroman terarij s pijeskom, okrenut u smjeru jug-sjever.  Ne znam da li bih trebao i mužjaka prebaciti u taj terarij ili je bolje da ženka neometano od strane mužjaka položi jaja?  Ako će ih uopće položiti, naravno. Sve uvjete sam uspio nekako zadovoljiti pa ću vidjeti. S poštovanjem, Mario

O: Za uspješno razmnožavanje kornjača važno je znati da spolnu zrelost kornjače dosižu nakon jedne do dvije godine života.

No, to može dosta varirati jer direktno ovisi o veličini kornjače, koja se u odraslih jedinki crvenouhe kornjače kreće između 10 i 30 centimetara. U nepovoljnim uvjetima, pri slabom rastu, kornjače neće biti plodne i ne moraju pokazivati znakove spolne zrelosti, bez obzira na životnu dob.

Kornjače se razmnožavaju jajima koja, za uspješan razvoj, moraju biti položena na suhom. No, sva položena jaja ne moraju biti i oplođena. Nije rijetkost da ženke polažu posve normalna, no neoplođena jaja. Zanimljivo je da nakon parenja kornjače mogu dugo vremena i zadržati jaja, no normalno ih polažu 3 do 6 tjedana nakon parenja.

Polaganje jaja se događa isključivo na kopnu. Do polaganja će doći samo kada ženka nađe povoljno mjesto za gniježđenje. U protivnom, može zadržati jaja čak i do 3 godine. Da se vrijeme polaganja približava, primijetit ćete po tome što će sve više vremena provoditi na suhom, istražujući i kopajući po podlozi. U pojedinim slučajevima, u nedostatku prostora za gniježđenje, ženka će jaja ispustiti u vodu, no tada se ne mogu razviti i najčešće budu pojedena ili istrunu. Stoga je važno prirediti zemljani prostor ili zasebnu kutiju sa rahlom zemljom, pijeskom i/ili biljnim materijalom u koju možete smjestiti ženku gdje će iskopati jamicu i u nju položiti jaja te ih potom zatrpati. Vrlo uspješno se pokazala mješavina zemlje i pjeska (1:1) za podlogu u koju ženka polaže svoja jaja. Posuda u koju ženka polegne jaja, trebala bi biti najmanje 20 cm duboka. Posebno je važno da se jaja ne okreću, uzimati ih tako da im se položaj ne pomakne, kako se nebi oštetila pupčana vrpca i time uništio plod. Neki preporučuju da se nakon polaganja jaja izvade i inkubiraju u posebnoj kutiji, dok drugi smatraju da ih je bolje ostaviti gdje su položena. Činjenica je da su jaja gmazova izrazito krhka i lako se oštećuju. S obziro na to, smatram kako je bolje da u trenutku polaganja jaja kornjačica bude sama, tj. ne bude ni na koji način ometana od nikoga pa tako ni od strane mužjaka.

Nakon što se izvale iz jaja, kornjačice ostaju u leglu dok u potpunosti ne potroše zalihu hrane iz žumanjca, prije nego što počnu s grebanjem prema površini. Majke ne pružaju nikakvu pomoć u valjenju ili uzgoju mladunaca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr