Povratak

Veliki dnevni gekon (Phelsuma madagascariensis grandis)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Možete li mi reći nešto o uzdržavanju dnevnog gekona?
David

O: Gušter Veliki dnevni gekon (Phelsuma madagascariensis grandis) pripada porodici Gekkonidae, vrsti Phelsuma te podvrsti Phelsuma Madagascariensis. Kao vrsta su zaštićeni (CITES), a izvorno stanište im je Madagaskar. Spadaju u arborealne guštere.

Kako im samo ime govori, dnevne su životinje te su danju vrlo aktivni. 

Imaju vrlo osjetljivu kožu pa je svako diranje nepoželjno kako ne bi imali problema pri presvlačenju.

Narastu maksimalno do 30 cm. Karakterizira ih lijepa zelena boja tijela i crvene mrlje prošarane po glavi i leđima. Kada ih je strah, može se dogoditi da otpuste rep, koji im kasnije naraste, no nikad više ne naraste kakav je bio. 

Potrebno im je dobro pripremiti terarij koji treba biti (minimalno) visine 70 cm, dužine 60 cm i širine 40 cm. S obzirom da žive u tropskim krajevima, odgovara im puno bilja, granja i bambusa koji im služe i kao mjesta za skrivanje jer je ovo vrlo plašljiva vrsta. Potrebno je osigurati i kvalitetnu ventilaciju, tako da terarij ima dobar protok zraka kako se ne bi pojavila plijesan, ali i da bi se mogla održavati velika vlažnost zraka (50% "- 85%). Za održavanje vlage u zraku potrebno je svakodnevno prskati terarij, pogotovo lišće, jer gekoni s lišća piju vodu. Kao podlogu možete koristiti zemlju za cvijeće ili treset koje jednom tjedno valja dobro namočiti radi održavanja vlage.

Gekoni su hladnokrvne životinje te im je potrebno napraviti i mjesto za sunčanje gdje će se moći grijati, odnosno podići svoju tjelesnu temperaturu. Temperatura u terariju trebala bi danju biti između 27°C i 33°C, ispod mjesta za sunčanje i do 37°C, a noću 21°C - 27°C. Odgovarajuća temperatura održava se pomoću sijalica i grijača. Ove životinjice također trebaju imati i određenu količinu UVA i UVB svjetla, a koriste se UV neonske žarulje ili UV žarulje za E27 grlo. Na mjestu za sunčanje može se postaviti reflektor lampa prikladne jačine (W). Rasvjetu možete uz pomoć timera paliti u pravilnim razmacima, ljeti u trajanju od 14 sati, a zimi u trajanju od 10 sati.

Što se prehrane tiče, ona bi trebala biti što raznovrsnija, a uključuje cvrčke, muhe, mušice, leptire, skakavce, žohare, fobase. Izbjegavajte davati im kukce koji imaju tvrda krila jer im mogu uzrokovati probavne probleme. Dobro im je u prehranu najmanje dvaput tjedno dodavati minerale i vitamine, posebno D3, fosfor i kalcij, a poželjno im je davati i voće - breskve, jabuke ili eventualno i dječje voćne kašice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr