Povratak

Veličina i uređenje prikladnog akvaterarija za kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Namjeravam nabaviti novi akvaterarij za svoje 2 kornjače stare 14 godina. Veličina oklopa im je 17-20 cm. Koliki biste mi akvaterarij preporučili? Hana

O: Odabir prikladnog akvaterarija je izuzetno bitna stavka u osiguranju kvalitetnog života kornjača. On ovisi o veličini ljubimca, njegovoj dužini, širini i visine te broju ljubimaca koji se zajedno drže. Naravno, on ovisi i o prostoru koji je namijenjen za izlazak ljubimaca na suho, o načinu filtracije vode (akvaterariji koji imaju posebne dijelove unutar sebe koji su odvojeni i služe za smještaj filtera, grijača,...), te o financijskim mogućnostima samih vlasnika.

Određeni uzgajivači navode određene formule u utvrđivanju minimalnih dimenzija akvaterarija. Prema tome, akvaterarij minimalnih dimenzija dostatnih za Vaša dva ljubimca bio bi oko 122x55x35 cm površine pokrivene vodom, odnosno, akvaterarij bi trebao biti i mnogo viši kako kornjače ne bi izašle van. Naime, na takav način, i jedan i drugi ljubimac bi imali dovoljnu površinu i količinu vode za plivanje i održavanje mišićne mase, dubina im ne bi bila pre plitka te bi se spriječio izlazak ljubimca izvan rubova akvaterarija.

Naravno, uz prije navedeno potrebno bi im bilo osigurati i prostor za izlazak na suho te sve ostale uvjete za normalan uzgoj i držanje ljubimaca (temperatura, osvjetljenje, filtracija vode,...).

Više korisnih informacija o načinu držanju vodenih kornjača možete saznati ovdje, ovdje i ovdje.

Također, korisne informacije o držanju vodenih kornjača i uređenju akvaterarija možete saznati i od djelatnika Zoološkog vrta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr