Povratak

Vijetnamski paličnjak - vrste, uvjeti držanja i pravilna prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nedavno sam dobio paličnjaka kao kućnog ljubimca. Do sad sam ga hranio ružom, ali bih htio isprobati i ostalu hranu. Što sve može jesti? Što se tiče vrste, znam da je zelene boje, ali ne bih znao odrediti točnu vrstu. Luka

O: U svijetu postoji više od 3000 vrsta paličnjaka.

Paličnjaci su kukci koji su usavršili mimikriju, tj. stapanje s prostorom u kojemu se nalaze, kao način preživljavanja. Svojim oblikom tijela (grančice, listići) i bojom (žuti, crni, zeleni, ružičasti...) sakrivaju se od neprijatelja. Postoje dvije forme tzv. nakaznika (fantoma) – štapićaste forme i forme u obliku lista. U tropskim šumama postoje oblici paličnjaka s krilima. Na tijelu paličnjaka možemo vidjeti razne izrasline kojima je svrha mimikrija, kao što su razne bradavice, kožne izrasline itd. Kod nas na Jadranu žive samo dvije štapićaste vrste, od kojih je mnogo češća Bacillus rossius. Najčešće ćemo ih naći na kupini Rubus fruiticosus.

Svi paličnjaci su biljojedi. Paličnjaci su noćne životinje. Hrane se isključivo lišćem. Polifagi su, što znači da jedu više vrsta biljaka.  Vijetnamski paličnjak(Baculum extradentatum) je polifagna vrsta, dakle nije izbirljiv u hrani. Najbolje ih je hraniti kupinovim lišćem, ružinim lišćem ili bršljanom (što jedu rijeđe, ali im je odličan za penjanje). U obzir dolaze i druge biljne vrste kao npr. jabukov list, jorgovan,  salata, hrastov list.

Ovi su kukci veoma lagani za uzgoj, a zahtijevaju jako malo brige, uz izuzetak dobro uređenog  terarija. Prolaze kroz nepotpunu preobrazbu, dakle bez stadija kukuljice. Nimfe su slične odraslim jedinkama, koje su spolno zrele. Razmnožavaju se partenogenetski, što znači bez mužjaka koji su veoma rijetki. Ženke odbacuju jaja na tlo iz kojih se legu ličinke. Ipak, postoje vrste koje jaja lijepe za grane ili strane terarija, kao npr. ružičasti ili madagaskarski paličnjak, Sipyloidea sipylus. To je veoma nježan paličnjak i prilično plašljiva vrsta. Ima i krila koja  koristi u slučaju opasnosti. Vrlo su zanimljivi ljubimci za ljude koji vole prirodu, a nemaju potrebu za izravnim dodirom sa životinjom ni dovoljno slobodnog vremena . Jednostavni su i jeftini za držanje, nemaju miris. Potrebna oprema uključuje viši i uži terarij, kao supstrat se stavlja manja količina zemlje te, ovisno o prehrani, grane kupine, maline, ruže ili ligustruma, na kojima životinje borave i ujedno ih jedu. Grane  treba zamjenjivati novima kada životinje pojedu lišće, a unutrašnjost terarija i lišće treba, ovisno o vrsti paličnjaka, prskati vodom jedanput do dvaput na dan, da životinje mogu piti. Aktivni su noću, stoga je dobro predvečer pošpricati vodom lišće koje jedu. Danju obično miruju, najčešće na granama. Životni vijek paličnjaka je, ovisno o vrsti, 1- 2 godine i u tom vremenu većina njih izlegne brojno potomstvo.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr