Povratak

Vijetnamski paličnjak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Nadam se da ćete mi pomoći. Dobila sam prije mjesec i pol dva vijetnamska paličnjaka koji su sad počeli i ispuštati jajašca. Hranim ih salatom i špricam im terarij vodom. Jedan je potpuno zdrav i normalan. No, ovaj petak su se drugom paličnjaku ukočile skoro sve nožice. Nije se mogao ni popeti na stijenke terarija. Jučer je zapeo s jednom prednjom nožicom za drugu, nakon čega si je otkinuo pola jedne i na kraju cijelu drugu. Ne znam, ali imam dojam da mu se nožice suše jer mu se više ni ne lijepe oni završeci na nožicama. Tako da se trenutno ne može uopće pomaknuti, samo diže nožice gore-dolje. Hranim ga tako da mu stavim salatu direktno ispred glave, tako da ju može dohvatiti. Strah me je jer da se hoće

presvući, ne bi se mogao popeti na poklopac terarija i ugušio bi se! Ako imate ikakav savijet kako mu mogu pomoći, bila bih vam jako zahvalna. A ako ne, da mi bar kažete od čega bi to moglo biti? Molim vas odgovorite mi što prije, jer mi je ovo jako važno!
Hvala vam unaprijed, Ana

O: Vijetnamski paličnjaci bi trebali biti hranjeni samo lišćem kupina i ruža. U tom smislu im osiguravamo nutrijente bitne za normalan život i razvoj. Vijetnamski paličnjaci će prihvatiti i ostale vrste lišća ili zelene hrane, ali nastojte ih hraniti lišćem kupina.

Potpora vitalnosti i odvijanju fizioloških procesa (kao što su razmnožavanje, presvlačenje itd.) svakako je i držanje u što optimalnijim uvjetima. Temperatura u terariju bi trebala biti oko 26°C, a špricanje vodenom maglicom (aerosol) trebalo bi provoditi svakodnevno, s time da se izbjegava direktno špricanje na paličnjaka.

Uz držanje u povoljnim uvijetima, trebalo bi obratiti pozornost na eventualne promjene u samom terariju. Prisustvo plijesni možete otkriti već i promjenjenim tipičnim mirisom iznad terarija ili pojavom malih bijelih točkica na podlozi. Promjene na nožicama mogu biti posljedica metaboličkih problema, ali i mehaničkih oštećenja.

Na žalost, ne raspolažem podacima o eventualnoj terapiji promjena koje opisujete na paličnjaku.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr