Povratak

Vlaga u terariju kao uzrok nepravilnosti leđnih bodlji kod iguane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

° 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam iguanu staru otprilike oko 5 godina. Uvjeti u kojima živi su jako dobri: temperatura je regulirana tako da je uvijek u manje-više idealnim uvjetima za njen boravak i život, dnevna cca 25-26, noćna 19-20°C. U zadnjih par mjeseci sam primjetio da su leđne bodlje jako nepravilno raspoređene, povijane na stranu, prema dolje i poprilično su tvrde. Isto tako poprilično su narasle. U zadnje vrijeme mali problem mi je postala vlaga u terariju, koje ponekad malo nedostaje, pa je zrak možda nešto presuh. Da li je to uzrok nepravilnosti tih bodlji ili je to normalno kod iguana te dobi?
Hvala, Zoran

O: Sve iguane karakteriziraju leđne bodlje, međutim neke vrste kao sto je Chuckwallas, vrsta pustinjske iguane koja se kreće između stijena, imaju poprilično reducirane leđne bodlje. Mekana krijesta duž leđa pomaže iguani da izgleda veće no što ona u stvari jest. Bodlje koje čine krijestu leže na mišićnoj erektivnoj podlozi i pomoću mišićnih kontrakcija mogu se podići odnosno spustiti. Kada je aktivirana, krijesta je izraženija u mužjaka nego u ženki, a njena veličina bitan je faktor u čuvanju teritorija.

Tvrdoća odn. prevelika suhoća samih bodlji može biti uzrokovana nedostatkom vlage u terariju. Osim temperature, vlaga je jedna od bitnijih stavki za održavanje idealnih uvjeta u terariju, a trebala bi se kretati u vrijednostima od 70 do 80%. Održava se svakodnevnim prskanjem terarija toplom vodom. Vlaga se podiže za vrijeme presvlačenja.

Neadekvatan postotak vlage u terariju, osvjetljenje UVA i UVB spektrom (zbog nesmetane sinteze vitamina D3 koji je odgovoran za resorpciju i transport kalcija u koštane strukture) ali i druge hipovitaminoze, te različite infekcije najčešći su uzrok ovakvim problemima, odnosno dobre su podloge za daljnji razvoj različitih bolesti.

Inače, manjak kalcija često dovodi do problema s kostima i koštanim strukturama, od kojih je najčešća metabolička bolest kostiju, odnosno hipokalcemija. Takva stanja očituju su u deformitetu ekstremiteta i vilice, te problemima s kretanjem.

S obzirom na nedostatak drugih parametara, koji su neophodni za donošenje konačne i sigurne dijagnostike, bilo bi nestručno i neprofesionalno s moje strane postavljati dijagnozu bez kliničkog pregleda. Stoga Vam savjetujem da potražite veterinara koji poznaje fiziologiju i patologiju gmazova, pri čemu preporučujem da se obratite stručnjacima na Veterinarskom fakultetu kako bi utvrdili da li se doista radi o kakvom metaboličkom poremećaju.

Također Vam savjedujem da, ukoliko već niste, Vašem egzotičnom ljubimcu prehranu obogatite vitaminsko-mineralnim dodacima od kojih preporučujem sljedeće: JBL MicroCalcium, JBL TerraVit, Beaphar Reptile Minerals, te Exo Terra Electrolize.

Više o pravilnoj prehrani iguane možete saznati ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr