Povratak

Vodena agama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Namjeravam kupiti agamu pa me samo zanimalo nešto općenito o njima jer nigdje nisam našao nešto previše. Zanima me nešto o njihovoj prehrani, načinu ponašanja, uvjetima akvaterarija (veličini i to) te nešto o njima, njihovoj prilagodbi na nova staništa!
Unaprijed hvala, Marko

O: Vodena agama ili kineski vodeni zmaj prirodno naseljava šume Indije i istočne Azije a zadržava se obično blizu svježe vode. Velika je, dnevna životinja, arborealna, no može ih se naći i u rupama i pjeskovitim mjestima.

Ovi gušteri poznati su po tome da su poluvodeni. Ovaj pripadnik obitelji Agamidae dosiže duljinu od 90 cm od koje polovica otpada na rep. Boje vodene agame variraju od smeđe do svjetlo-zelene, a mužjaci su obično svjetlije boje u sezoni parenja.

Zahtijevaju prostrane akvaterarije s mnogo grana za penjanje i velikim područjem za kupanje. Vodenim agamama treba prostora najmanje njihove 2 ukupne duljine - jedna do dvije životinjice mogu se držati u prostoru veličine najmanje 2 m visine x 1.8 m duljine x 1 m širine.

U terarij smjestite grane za penjanje, biljke, prostor za sunčanje, mjesta za skrivanje i idealno oko 1/3 površine terarija pod vodom (treba omogućiti lagan pristup a biti dubine da može potopiti 50% svoje tjelesne visine). Prilikom odabira akvaterarija vodite računa da staklo obložite tamnom trakom ili pozadinom (ili na krajeve postavite biljke i sl.) jer tako pomažete gušteru percepciju granice i prevenirate oštećenja na tijelu (a prvenstveno glave).

Veliki spremnik za vodu i sistem prskalice u akvaterariju neophodni su za održavanje vlažnosti od 60 - 90% (80% idealno). Podloga terarija bi trebala biti više pjeskovita jer veće komadiće drveta vodene agame mogu lako progutati. Podlogu treba češće čistiti nego je to slučaj s ostalim gmazovima.

Sljedeće od velike važnosti je temperatura; moraju se osigurati dnevne i noćne oscilacije temperature. Dnevna bi trebala biti oko 28,9°C - 31,1°C a noćna 23,9°C - 26,7°C. Dobro je staviti dva termometra na svakom kraju terarija (jedan na hladnijem dijelu dok drugi na toplijem). Nepravilna temperatura može rezultirati respiratornim bolestima guštera ili drugim problemima uslijed pada imuniteta i nepravilne probave hranjivih tvari zbog usporenog metabolizma ako se drži na preniskim temperaturama. Svjetla bi trebala biti s tajmerom kako bi se osiguralo prikladni fotoperiod. Dnevna sunčališta trebala bi imati temperaturu od 35°C.

Od osvjetljenja treba osigurati cijeli spektar sunčevog svjetla - ultravioletno svjetlo koje je neophodno za sintezu vitamina D3 i produkciju koštanog tkiva (aktivna UV lampa ili fluorescentne cijevi). Flourescentne cijevi trebale bi biti postavljene 30 cm od mjesta za sunčanje i redovito mijenjane svakih 6 - 12 mjeseci.

Uvjeti okoliša trebali bi biti redovito kontrolirani termometrima i higrometrima.

Vodene agame hrane se širokim spektrom insekata poput cvrčaka i raznih crva, koje je dobro prethodno vitaminizirati a prilikom davanja agami i "posoliti" multivitaminskim i mineralnim dodacima prehrani koji su bogati kalcijem i niski sa fosforom. Kada su odrasli, agamama se može ponuditi svježe voće i povrće koje je također dodatno oplemenjeno vitaminskim dodacima. Male ribice i pinkiji također se mogu ponuditi ali treba paziti da ne dođe do debljanja agame.

Mlade agame potrebno je hraniti svakodnevno, dok odrasle jednom ili dvaput tjedno. Svježa voda im mora biti svakodnevno dostupna.

Vodene agame su spolno zrele u duljini od 40 cm (obično je to u njihovoj drugoj ili trećoj godini). Ženkama je tada potrebno osigurati veći prostor za gniježđenje (90 x 90 x 45 cm) s pješčanom podlogom. Novoizleženi mladi duljine su oko 15 cm a mogu se uzgajati po nekoliko primjeraka pod sličnim uvjetima kao i odrasli. Životni vijek vodenih agama je od 10-20 godina. Raspoznavanje spolova u mladih agama nije moguće. S godinama mužjaci razvijaju veću glavu i čeljusti i veću krijestu iza vrata, femoralne pore nešto su veće nego je to u ženki.

U zatočeništvu se relativno dobro i brzo prilagode uvjetima života. Nakon nabavke potrebno ih je ne uznemiravati dok se ne upoznaju s prostorom. Imajte na umu da guštera nikada ne hvatate za rep. Što se ponašanja tiče, tipični su gušteri, no za razliku od mnogih vole kupanje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr