Povratak

Vodena kornjača i boravak na suhom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam jedno pitanje u vezi žutouhe kornjače. Imam kornjaču koja je stara oko 2-3 mjeseca i lijepo raste, puno jede i sve je u redu, ali obožava vrijeme povoditi na suhom jer naučena je da se neko igra s njom i ne smeta je to da je izvan svojeg prostora, i voli kada ima priliku uvući se u ručnik koji je inače namijenjen njoj pa kad je vani jedva čeka da se uvuče u njega i unutra spava. Pa bih vas htio pitati da li bi njoj smetalo kada bi ona tako ostala dulje vrijeme, mislim da bi rado provela vrijeme preko noći tako, ali me je strah ostaviti je cijelu noć bez da može u vodu. Da li njoj to može naškoditi? Unaprijed Vam hvala. Domagoj

O: Prema nekim izvorima, žutouhe kornjače mogu preživjeti bez vode oko tjedan dana, a da to nema nekih većih posljedica po njihovo zdravlje. Ipak, voda im je nužna prvenstveno zbog prehrane budući da vodene kornjače ne mogu progutati hranu dok su na suhome (nemaju sline), a osim toga voda im je važna za plivanje odnosno održavanje fizičke aktivnosti te obavljanje nužde. Drugi ozbiljan problem do kojega može doći ako je kornjača duže vrijeme bez vode je dehidracija koja za životinju može biti vrlo opasna pa čak i kobna.

Zbog svega navedenoga moj je savjet da ipak svom ljubimcu omogućite da u svako doba dana i noći ima pristup vodi, odnosno da može ulaziti i izlaziti kada god poželi.

Više o držanju i potrebama žutouhih kornjača možete detaljno pročitati u odgovoru Žutouha kornjača kolegice Zdravke Rumihe, dr. vet. med.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr