Povratak

Vodene kornjače - polaganje i čuvanje jaja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nakon 14 godina kornjača je prvi put snjela jaje. Radi se o običnoj zelenoj vodenoj kornjači. Kako ga sačuvati da ga ne razbije jer je zajedno s njom u istom terariju? Unaprijed hvala, Sandra

O: Vodene kornjače se u prirodi vrlo lako pare i njihov početak parenja traje od ožujka pa sve do srpnja i to 1 - 3 puta . Broj izleženih jaja ovisi od ženke koliko je ona stara i koliko je "istrošena" reprodukcijom. Ako u jednoj godini ženka izleže samo jedanput jaja, reproduktivnost je veća i vremenski duža, u suprotnom je manja.

Inače, taj broj se kreće od 4-23 jaja. Inkubacija tih jaja traje oko 85 dana ali u ovisnosti je od temperature i vlažnosti. Naime,  taj period će biti duži ili kraći (viša temperatura i veći postotak vlažnosti skraćuje taj vremenski interval).

Ženka će položiti jaja samo ukoliko nađe povoljno mjesto za gnježđenje, ali i nakon određenog perioda mirovanja koje je kod držanja u kućnim uvjetima teško postići. U pojedinim slučajevima, u nedostatku prostora za gnježđenje, ženka će jaja ispustiti u vodu, no tada se ne mogu razviti i najčesće budu pojedena ili istrunu. Stoga je važno prirediti zemljani prostor ili zasebnu kutiju sa rahlom zemljom u koju možete smjestiti ženku kada uočite da je spremna za polaganje. Neki uzgajivači preporučaju da se nakon polaganja jaja izvade i inkubiraju u posebnoj kutiji, dok drugi smatraju da ih je bolje ostaviti gdje su položena. Činjenica je da su jaja gmazova izrazito krhka i lako se ostećuju. Također, ne smiju se rotirati, odnosno okretati.

Ako se već odlučimo pokušati razmnožiti naše kornjačice, bilo bi dobro pripremiti zemljani dio za polaganje jaja. Pri temperaturi od 31°C male kornjačice se izlegu u roku od 60 do 85 dana.

O razmnožavanju vodenih kornjača pisala je kolegica Vlatka Erman, dr. vet. med., ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr