Povratak

Vodene kornjače - pravilna prehrana, ljuštenje oklopa, agresivno ponašanje i tretiranje rane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam 2 žutouhe vodene kornjačice - mužjaka i ženku. Mužjaku je neki dan otpao vršak repa. Je li se možda na nešto uštipnuo ili ga je ženka ugrizla, to ja ne znam. Je li to neki veliki problem? Imam još jedno pitanje: obje kornjačice na oklopu imaju bijele mrljice. Je li to normalno ili im nešto fali u prehrani? Hranim ih suhim račićima. Zahvaljujem!

Lara


O: Vodene kornjačice su svejedi i kao mlade preferiraju mesnu prehranu, dok kao odrasle postaju pretežno biljojedi. Mlade životinje hrane se svaki dan, a odrasle dva do tri puta tjedno da se spriječi pretjerano debljanje i omašćenje jetre. Od najranije dobi uputno je životinju navikavati na raznoliku hranu te je hraniti najsličnije onome kako je jela u prirodi. Na jelovniku se treba naći maslačak, trputac, endivija, crveni, zeleni radić, rikola, matovilac, jabuka, mrkva, mango, papaja, breskva, sirova riba, sirovo meso, sirova jetra, puževi, gliste, crvi te gotova hrana za kornjače u granulama. Sušeni račići nemaju nutritivnu vrijednost i služe samo kao poslastica. 

Agresivnost kod kornjača je najčešće izražena kod nedostatka prostora nego kod nekog drugog uzroka. Kornjače trebaju prostora i morate osigurati da svaka kornjača ima svoj prostor za plivanje, skrivanje i sunčanje.

O vodenim kornjačama koje grizu pisala je kolegica Vlatka Erman, dr. vet. med. ovdje.

Kornjače su samci, dvije ili više kornjača će se slagati dok su mlade ali kasnije kada spolno dozriju postoji mogućnost da se neće slagati, pogotovo ako se radi o kornjačama istog spola. Osnovni uvjet za držanje kornjača zajedno je da im se omogući veliki životni prostor.

Ljuštenje kože i oklopa koja u kornjača može biti fiziološka pojava, a može ukazivati i na nedostatak nutritivnih elemenata u prehrani, lošu kvalitetu vode, te na infekcije bakterijske i gljivične etiologije na koži ili unutar organizma. Izmjenjivanje kože i oklopa je redovita pojava u kornjača, no razlikuje se od ljuštenja kože kod ostalih reptila. Rubovi pločica na oklopu se počinju izdizati, te naposljetku otpadnu. No, sve pločice ne otpadaju istovremeno. Ispod odignutog dijela često se nakuplja zrak. Ovakva pojava je vidljiva kada je kornjača u vodi, kada se oklop presijava u bakrenu ili bijelu boju. Ne preporuča se kožu koja se ljušti ili oklop na silu skidati. U tom slučaju često se dešavaju ozljede i defekti tkiva koji predstavljaju idealan medij za razvoj mikroorganizama, a dešava se i da se skine preveliki i preduboki dio, pa koštani i mesni dio direktno komuniciraju s okolinom, što uz krvarenje, često završava i infekcijom.
 
O tretiranju rane kod kornjače pisao je kolega Dragan Vešović, dr. vet. med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr