Povratak

Vodenjak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: U mom vrtu ima dosta guštera, živim u Rijeci. Često ih vidim u vodi, naime pored spine imam kantu od 25 litara i u njoj ima manje ili više vode. Gušteri su na dnu ispod nivoa vode, živi su, miču se. Možete li mi reći što tamo rade. Ja ih najčešće ostavljam na miru jedino ih ponekad uznemirim ako mi je kanta neophodna. Unaprijed hvala na odgovoru. Olga

O: Životinja koju opisujete ustvari nije gušter. Vjerovatno je riječ o životinji iz roda vodozemaca (vodenjak).

Vodenjak je repati vodozemac iz porodice daždevnjaka. Duguljasta je tijela sa slabim i kratkim nogama. Na nogama ima jastučiće sa zrakom koji mu omogućuju hod po vodi. Ima rep koji je stisnut sa strane te mu pomaže kod plivanja. Imaju veliku sposobnost regeneracije izgubljenih dijelova tijela. Kao vrsta su zaštićeni, a često se susreće kod nas u RH.

Vodenjaci u proljeće borave u vodi (slatkovodne stajačice – bare ili jezera) ili, kao kod vas, u kanti jer im je to najvjerovatnije bila najbliža "voda stajačica". U vodi se ustvari odvija dio životnog ciklusa koji obuhvaća njihovo razmnožavanje. Kasnije izlaze i na kopno, gdje skrivajući se pod kamenjem zimuju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr