Povratak

Vodozemci / Slab apetit i prilagodba na nove uvjete okoline

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobila sam vodozemca za rođendan, no osoba koja mi ga je poklonila ne zna koja je vrsta, a pet shop u kojem je kupljen mi nije nimalo blizu. Meni je izgledom najsličniji zidnoj gušterici. Uredila sam mu terarij (pumpice, filter, pravo bilje, platforma), no njemu nešto očito ne odgovara. Jako je mlitav te uopće ne jede, navodno jede običnu riblju hranu pa sam mu ponudila hranu koju inače koristim za akvarij (borci i crne udovice). Možete li mi, molim Vas, napisati nešto općenito o držanju vodozemaca u terariju i čime se inače hrane. Da li je moguće da se ova moja vrsta hrani običnom hranom za ribice?
Hvala, Ana

O: Vodozemci (Amphibia) su skupina kopnenih slatkovodnih kralježnjaka čije je ima nastalo na osnovu činjenice kako većina njih ima razvojne stadije te tako stadij larve proživljavaju u vodi, dok kao odrasli mogu živjeti i na kopnu, no doživotno ostaju u blizini vode.

Podijeljeni su u velike skupine na repaše, beznošce i bezrepce. Danas postoji oko 5700 vrsta vodozemaca.

Kao kućni ljubimci najčešće se drže mali kineski vodenjak i Pachytriton o kojim sam više pisala ovdje.

Kako vrijeme prilagodbe na nove uvjete okoline najviše utječe na apetit vodozemaca, ovo može potrajati 2-3 dana no svakako ne bi smjelo dulje od tjedan dana. U potonjem slučaju trebali bi se obratiti sa ljubimcem u veterinarsku ambulantu kako bi se terapijom i nadoknadom tekućine pomoglo Vašem ljubimcu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr