Povratak

Vrsta dekorativnih drva za akvarije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes
:
.,
 
Odgovara: Dragica Nemeš, dr. vet. med., Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P:
Imao sam ribice i njima sam stavio jednu cjepanicu iz prirode kao ukras (prokuhao sam ju i očistio) naime neke su ribice uginule, sa sam saznao da drvo ispušta nekakve bakterije ili tvari koje ili smanjuju ph vrijednost vode i štete ribicama na neki način, sada imam crvenouhu kornjaču staru 5 god. pa sam joj htio takvu neku cjepanicu stavit kao kopno, samo me zanima da li se kornjači može što dogoditi. Moje je mišljenje da ako se prokuha i očisti da se ne bi smjelo ništa dogoditi, jer kao prvo kornjače su puno jače od ribica, i same žive u takvim staništima, ali sam htio provjeriti  da budem siguran. Hvala na odgovoru. Mario

O:
Drvo daje prije svega dekorativnu funkciju kao i  utočište, međutim  može pridonijeti promjeni kiselost i boju vode. Panjevi koji se mogu koristiti u akvariju morali bi biti stari, ali ne truli i primjerene vrste kako ne bi trulio u akvariju. Iz prirode  panjevi koji bi odgovarali  su oni koji bi  bili  vađeni   iz nezagađenih potoka ili  iz neke šume, koji  u sebi sadrži što manje pesticida i dr. kemikalija. Mora ih se dobro pripremiti, mehanički očistiti  žičanom četkom od kore i površinskog trulog sloja i prokuhati.Panj od hrasta i oraha nije dobar jer ima previše tanina.

Također nisu primjereni ni  poznato "otrovne" vrsta drveta (oleander, tisa i sl.) isto tako bilo koje drvo koje ima u sebi smole (crnogorica) ne smije se stavljati u akvarij. Loza je zanimljiva zbog izgleda (čvorova, teksture).  Panj ne smije biti otpiljen ili rezan pravilnim rezovima jer takav djeluje neprirodno. Mora biti primjerene veličine jer  ako je premalen, ne dolazi do izražaja a ako je prevelik djeluje predominantno .

Najsigurnije ih je kupovati  u specijaliziranim trgovinama jer se tamo nude panjevi zanimljiva izgleda, i sigurni za akvarije.

U ponudi Pet centra su dvije vrste drva za akvarije: mangrovo i mopan. Prodaju se u komadima različitih oblika i  veličina, vrlo su tvrda, teška i potpuno prosušena.
Mangrovo drvo raste u poplavnom priobalju rijeka blizu njihova ušća u more. Tamo se miješaju slatka i slana voda , te je posebnost ove vrste drveća korijenje prilagođeno slanoj vodi. Zato se često preporuča prokuhati komade drveta za akvarij u posoljenoj vodi. Mangrovo drvo češće se koristi u akvaristici kad je za ribice potrebna kiselija voda. Zbog svoje kvalitete, posebno je cijenjeno drvo koje raste u Maleziji. Drvo mopan raste u Africi, ali u alkalnom tlu i na područjima koja nisu poplavna

Zaključno, možete koristiti sigurne panjeve iz prodaje ali uz to vodite računa o kvaliteti vode (boja i kiselost).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr