Povratak

Zelena zmija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me nešto više  o zelenoj zmiji općenito te o njenom održavanju - prehrana, dimenzije terarija, osvijetljenje, grijanje,... Damir

O: Zelene zmije su zelenkaste boje sa gornje strane, a sa donje strane su zelenkasto bijele, žućkaste ili smećkaste. Mlade zmije su svjetlije boje od odraslih. Postoji dvije vrste zelene zmije takozvana hrapava (Opheodrys s. Liochlorophis aestivus) i glatka (Opheodrys s. Liochlorophis vernalis). Hrapava zelena zmija naraste od 55-80 cm, ali poznati su primjerci i duži od metra. Glatka zelena zmija naraste oko 30-50 cm.

Prirodno stanište im je Sjeverna Amerika, šume, travnate površine i nisko raslinje, osobito u blizini rijeka , jezera i potoka. Harane se kukcima. Dobri su penjači i vole boraviti na drveću. Treba ju hraniti svaka 3 do 4 dana živim cvrčcima (3-4 komada), moljcima ili larvama insekata. Treba uvijek imati dostupnu vodu u plitkoj zdjelici.  Minimalne dimenzije akvarija su 25x35x25cm. Što se osvjetljenja tiče, nisu zahtjevne potrebne su im fluorescentne lampe, puni spektar nije nužan, ali nije na odmet. Temperatura u terariju treba biti 21-27°C preko dana, a preko noći 15-19°C; vlaga 50-70%. Dobro bi bilo u terarij smjestiti i granu koja im omogućuje penjanje.

Nisu komplicirane za držanje, jedini problem je prehrana, pa bi bilo poželjno imati vlastiti uzgoj kukaca  (u našoj zemlji je ponuda kukaca slaba i neredovita). Također se kod njih često javlja nedostatak kalcija, pa tome treba posvetiti pažnju prilikom hranidbe.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr