Povratak

Zeleni anolis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: U vašem dućanu kupio sam zelenog anolisa. Molio bih vas da mi napišete nešto o njima.
Unaprijed hvala!
Mislav

O: Anoles obuhvaćaju oko 350 vrsta ovog roda. Neki ih nazivaju lažnim kameleonima zbog njihov ograničene mogućnosti mijenjanja boje tijela. U prirodi žive u krošnji drveća,za vrijeme hladnijeg vremena skrivaju se dublje u krošnji, a za toplija vremena spuštaju se na niže dijelove drveta ili u raslinje.

Anolis carolinenesis potječe iz sjeveroistočnih dijelova SAD (Florida), Bahama i Cube, zeleno do smeđe su boje, s crvenkasto obojenim dijelom vrata (podbradak). Boju tijela mijenja od svijetlo zelene do tamno smeđe i to ovisno o raspoloženju (za razliku od pravog kameleona koji se bojom tijela prilagođava boji okoline), odnosno o vanjskoj temperaturi, uzbuđenju, stresu, borbi za teritorij.

Ovi gušteri imaju tipičnu građu tijela s nešto većom glavom, uzak vrat, dugačke i razvijene noge, dugačak rep ( 1/2 od ukupne dužine). Spolno su zreli nakon godine dana. Narastu do 200 mm.

U SAD-u je ovaj gušter poznat kao "gušter za početnike".

Treba visoki terarij obogaćen biljem, s mnogo mogućnosti za penjanje (terarij ne smije biti manji od 30x30x50 cm). Dno se prekriva pijeskom, tresetom ili komadićima drveta. Svjetlo u terariju treba biti 12-14 sati dnevno, dnevna temperatura treba biti 20-35 C, vlaga 60-80%, a noćna temperatura 20-25 C i vlaga 80-95 %.

U terariju treba koristiti UV i spot žarulje za reptile. Svakodnevno guštera treba prskati vodom. U zimskom periodu preporuča se redukcija svijetla u terariju na 8-10 sati, smanjiti količinu hrane i špricati 2 puta tjedno, te ovakav režim provoditi 8 tjedana.

Ovaj gušter hrani se insektima, paucima, svježim voćem povremeno, te vodom zaslađenom s malo meda.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr