Povratak

Zeleni anolis - uvjeti držanja, prehrana i zdravlje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zelenog anolesa u akvariju od 90 litara. Dao sam mu crve brašnare, ali ih ne želi jesti. Mislim da je problem u tome da on tu hranu nije ni vidio jer ga imam tek 3 dana. Što da radim? Isto tako, on se ne voli spuštati na tlo. Grijem mu tlo od pijeska s HeatWave Desert M. Što da radim? Unaprijed hvala!
Lovro

O: Zeleni anolis (Anolis carolinensis) je gušter kojeg ponekad pogrešno nazivaju i američkim kameleonom. Iako nisu pravi kameleoni, imaju sposobnost promjene boje od žarko zelene do smeđe.

Njihova domovina je južni dio USA od istočnog Texasa do obala Atlantika. U prirodi žive obično dvije godine (zbog velikog broja grabežljivaca), dok u zarobljeništvu nisu rijetki primjerci od šest i više godina. Veličina im varira od 10 do 30 cm. Zelene anolie su nešto duže, od onih smeđih.

To je jedna od vrsta guštera pogodnih za djecu i početnike.

Što se tiče smještaja, za jednog anolisa dovoljan je terarij od 40 litara, no za par trebamo prostor od 100 litara. Dobro može poslužiti i stari akvarij kojem ćemo dodati gornju stranicu od plastične ili tkane mrežice, kako gušter ne bi pobjegao. No ipak, bolje je kupiti gotov terarij jer se lakše održava i ima bolji sustav ventilacije.

Terarij je najbolje urediti da na "žice" grijača stavite tepih, po kojem pospete koru crnog bora ili ugljen za guštere. Bilje u terariju izuzetno je bitno jer anolisi piju rosu s lišća (ližu) i gotovo nikada ne piju iz zdjelice. Bilje terarija trebalo bi biti netoksično "- znači, samo odabrane vrste koje pripadaju tropskoj klimi. Grančice nikako ne smiju biti od hrasta ili oraha. Biljke i grančice moramo dobro osigurati odn.učvrstiti i fiksirati unutar terarija.

Za grijanje terarija koriste se razni tipovi grijača-grijače ploče ili tzv. žičani grijači (u obliku žice). Iznad grijača postavi se tepih, a na njega ekološke podloge; "BARU" ili dehidrirana kora crnog bora, treset ili poseban granulat. Sve su to podloge blago kiselog pH pa se na njima teže stvaraju gljivice i pljesni, dobro upijaju izlučevine te se mogu kompostirati.

Temperatura u terariju varira: noćna iznosi od 21°C - 27°C, dok je dnevna od 27°C - 32°C. Bitno da je izmjena dana i noći redovita i u pravilnim razmacima: ljeti 14 sati dana, zimi 10 sati dana.

Rasvjeta mora sadržavati dio UV spektra (zbog sintetiziranja vitamina D3) i uz takvu rasvjetu trebalo bi postaviti i lampu za sunčanje, ispod koje bi temperatura bila nešto viša nego u ostatku terarija, kako bi životinja prikupljala energiju za dnevne aktivnosti. Svakako treba paziti da gušter nikako ne može doći do tih žarulja ili bilo kojeg djela instalacija.

Vlažnost zraka u terariju trebala bi se kretati od 50 do 80%, a postiže se redovitim svakodnevnim prskanjem i brojnim živim biljkama u terariju. Nikada ne prskajte samu životinju već bilje u terariju. Najbolje je u posudicu staviti vruću vodu te namjestiti na najfiniju maglu - tako će vlaga, dok dođe do životinje, biti blago topla.

Hranjene je bitan faktor prilikom držanja anolisa u zatočeništvu. Premda nisu toliko zahtjevni kao, na primjer, kameleoni ili ostale vrste guštera, prehrana samo s cvrčcima neće zadovoljiti njihove potrebe.

Uz cvrčke, koji su osnovna hrana, morate im povremeno ponuditi i crve brašnare te neke kukce iz "dvorišta" (morate biti sigurni da nisu zagađeni insekticidima). Uz to, premda u malim količinama, i voće je potrebno za pravilan rast ovog guštera.
Hranu je potrebno dva puta tjedno obogatiti vitaminima i mineralnim pripravcima, posebno kalcija i fosfora. Dozu vitamina i minerala moramo udvostručiti za jedinke koje se razvijaju ili nose jaja.

Svu hranu najbolje je staviti da stoji u posebnoj zdjelici jer se na taj način može lakše ukloniti ako je životinja ne pojede.

Obratite pažnju i na eventualne znakove bolesti. Promjena boja često je dobar pokazatelj da nešto nije u redu - kada su bolesni, uplašeni, ako im je preniska temperatura u terariju ili jednostavno nemaju dovoljno prostran terarij. Nije rijetkost da ove životinjice, već kupljene u dućanu, imaju parazite, a čišćenje od parazita delikatan je posao, te moramo točno znati protiv kojeg nametnika se borimo jer kriva dijagnoza može uzrokovati smrt. Anoreksija, popraćena dehidracijom, koja uzrokuje postepeno gašenje svih glavnih životnih funkcija zadnji je stadij prije uginuća.

Stoga, ako Vaš ljubimac i dalje bude odbijao hranu, svakako se obratite veterinaru koji ća Vas, na temelju kliničkog pregleda životinjice, najbolje savjetovati što i kako dalje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr