Povratak

Zeleni i smeđi bazilisk

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li je zahtjevniji smeđi ili zeleni bazilisk?
Dino

O: Smeđi bazilisk (Basiliscus vittatus) se još naziva i običnim baziliskom, a prirodno nasljeva područja Srednje Amerike, živi u šumama u blizini voda. Imaju sposobnost hodanja po vodi i izuzetno su brzi pred predatorima. Njihove stražnje noge su vrlo snažno razvijene a između prstiju imaju plivaću kožicu te se u kontaktu sa vodom stvaraju zračni jastučići koji ga drže na površini. Mužjaci smeđeg baziliska mogu narasti do veličine od 80 cm, dok su ženke nešto manje.

Mužjaci imaju tri krijeste (na glavi, tijelu i repu), a tijelo im je smeđe ili maslinasto-smeđe boje sa crnim prugama samo na leđnoj krijesti. Također, krasi ih i bijela linija koja se pruža od očiju pa do stražnjih nogu.

Svejedi su te se tako hrane mješavinom žive hrane (insekti, mali glodavci), povrćem, voćem, cjetovima biljaka. Pravilna prehrana za baziliska sastoji se od 60% žive hrane i 40% biljne hrane, a poželjno je gotovo svakodnevno hranu posipati vitaminsko-mineralnim dodatkom. Kako prirodno naseljavaju šumovita područja, vole se penjati te bi terarij trebao biti nešto viši kako bi u njega mogli staviti drva za penjanje i sličnu dekoraciju, a također i osigurati čisti kameniti dio za sunčanje.

Za jednog odraslog baziliska je potrebno osigurati terarij zapremine 200-250 litara. U njega treba smjestiti plitku posudu za vodu koja uvijek mora biti svježa, staviti biljke koje će mu prožiti potreban zaklon, ali će i pomoći održavanju visoke vlažnosti u terariju (80%). S obzirom kako dolaze iz toplijih krajeva u terariju im treba osigurati visoku temperaturu sa razlikom dnevnih (28.8 - 31.1°C) i noćnih vrijednosti (23.8 - 26.6°C). U terarij svakako treba staviti i UV lampu koja emitira cijeli spektar sunčevog svjetla, kako bi se nesmetano mogla odvijati sinteza D vitamina i metabolizam kalcija.

Zeleni bazilisk (Basiliscus plumifrons) prirodno naseljava područja Latinske Amerike. Mužjaci ovog guštera na svome tijelu imaju također tri krijeste; na glavi, leđima i repu dok ženke imaju samo jednu, na glavi.

Prehrana zelenog baziliska se ne razlikuje od prehrane smeđeg, a također niti uvjeti koje mu treba osigurati u terariju (temperatura, vlažnost, drva za penjanje, biljke, voda i sl.).

Kako se smatra da zeleni bazilisk naraste do oko 75cm (sa repom) dovoljan mu je neznatno manji terarij za boravak.

S obzirom kako se uvjeti držanja i njege za oba baziliska osobito ne razlikuju, za kojeg se odlučiti morat će presuditi prekrasne boje koje krase pojedinu jedinku.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr