Povratak

Zeleni piton (Chondro Python, Morelia Viridis)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima  me kakvi uslovi trebaju zelenom pitonu ili chondro pythonu i posebno  koje mu lampe trebaju, neonka i halogenka ili je samo jedna jača halogenka dosta? Pozdrav, Luka

O: Zeleni piton (Chondro Python, Morelia Viridis) je arborealan i aktivan noću piton, što ga čini iznimno cijenjenim i rijetkim za pronaći u prirodi. Kao što i sam naziv sugerira, boja ovog ljubimca je zelena. Također, postoje i određeni primjerci koji su i plavi ili žuti s bijelim, žutim ili crnim područjima. Prirodno stanište ove vrste je Nova Gvineja i okolno otočno područje sve do sjevernih predjela Australije.

Za odraslog zelenog pitona, smatra se da je vivarium od 90x60x60 cm minimum koji se treba zadovoljiti. Također, potrebno bi bilo da vivarium ide i u visinu.

Osim određenih dimenzija vivarija, uzgajivači bi trebali postići i optimalnu temperaturu, odnosno, optimalne temperature. Naime, u hladnijem dijelu vivarija temperatura bi trebala biti oko 23 C, a u toplijem dijelu oko 30 C. Temperatura zraka u vivariju bi se trebala kretati oko 28 C. Dakle, i te činjenice bi trebalo uzeti u obzir prilikom izgradnje vivarija za ovu životinjsku vrstu jer se zeleni pitoni najčešće zadržavaju na najvišim granama.

Kako zelenom pitonu nije nužna i neophodna uporaba specijalnih UV lampi, uzgajivači koriste fluorescentne lampe koje oponašaju prirodnu sunčevu svjetlost, i to iz tog razloga kako bi stimulirali i održavali živo bilje. Za vrijeme noći, možete postaviti i infracrvene lampe. Infracrvene spot lampe se izbjegavaju jer povećavaju opasnost od pregrijavanja vivarija, kao i od opekotina ljubimaca. Između najviše točke vivarija i mjesta gdje se postavlja lampa trebalo bi ostaviti minimalno 40-50 cm razmaka kako bi se spriječilo penjanje ljubimca na taj dio vivarija.
 
Prilikom uzgoja ove vrste ljubimca, trebalo bi obratiti i posebnu pozornost na vlagu. Naime, sami uzgajivači navode da nije nužno održavati nivo vlage koliko je bitno, tijekom dana, postići veću vlažnost u vivariju i onda ostaviti da se ona postupno smanjuje. Na takav način se može što sličnije oponašati uvjeti njihovog prirodnog staništa.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr