Povratak

Žutouha kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molio bih vas da mi odgovorite u što kraćem roku. Kupio sam dvije žutouhe kornjače prije godinu dana. Do prije tri mjeseca, kornjače su se ponašale i hranile normalno, ali od prije tri mjeseca oči su im zatvorene i ne hrane se uopće. Kao hranu im dajem račiće i stavljam im kapi (SAPRO M) u vodu i mažem oklop. Tražio sam odgovor kod mnogih veterinara, oni su mi rekli da kornjače imaju period mirovanja. Molio bih vas da mi date neki konkretniji savjet i duže objašnjenje, da li je stanje normalno? Hvala. Djusi

 

O: Žutouhe kornjače su smeđe ili maslinasto zelene boje, obično s izrazitom mrljom žute boje na objema stranama glave. Donja čeljust je zaobljena. Duljina oklopa varira od 15 - 20 cm. Žive i do 40 godina. Prirodno stanište im je područje od jugoistočne Virginije do sjeverne Floride te od Texasa do centralne Amerike.

Ove kornjače žive djelomično u vodi, a djelomično na kopnu.

Osim povremenih izlazaka na kopno, ostaju u vodi gdje ima obilne vegetacije. Na kopno dolaze polijegati jaja. Također, dolaze na kopno i u vrijeme hibernacije ili pak u potrazi za hranom. Velike migracije preko kopna i vodenih područja događaju se obično u proljeće ili jesen. Zimi postaju uspavane, ali su aktivne tijekom sunčanih zimskih dana. Ljeto je vrijeme smanjenih aktivnosti, u odnosu na proljeće i jesen.

 

Držanje žutouhih kornjača je relativno jednostavno. Imaju tek nekoliko potreba za zadovoljiti: veliki prostor za plivanje, čistu vodu, kopneno područje gdje se sunčaju i odmaraju, pogodna kvaliteta vode i temperatura zraka, primjereno osvjetljenje i zdrava prehrana. Jedna ili dvije odrasle jedinke zahtijevaju akvaterarij veličine 300 litara ili veći. Dubina vode trebala bi biti bar duljine oklopa kornjače. No, dubina od 35 - 45 cm je čak i pogodnija. Voda bi trebala biti temperature izmedu 24 °C i 28,°C. Omogućite joj mjesto za odmaranje na koje će se moći popeti iz vode u grijanom dijelu akvaterarija. Dnevna tamperatura na tom mjestu trebala bi biti izmedu 35°C i 38,9°C. Najbolji izvor topline je UV-B lampa. Lampu ostavite uključenu tijekom dana, a noću je isključite.

 

Žutouhe kornjače su svejedi, što znači da jedu i biljke i proteine životinjskog podrijetla, no njihove se potrebe mijenjaju tijekom odrastanja. Mlade kornjačice jedu mnogo insekata pa čak i dijelove uginulih riba, a takoder i biljke. Kako rastu, manje im je privlačna hrana bogata proteinima animalnog podrijetla, a 95 % njihove prehrane sastoji se od biljaka. Biljna hrana treba im biti dostupna cijelo vrijeme, no svaki drugi dan treba im ponuditi proteinsku hranu. Dobro uravnotežena prehrana vrlo je bitna kako bi se izbjegle bolesti zbog pogrešaka u prehrani. Kornjačice u rastu zahtijevaju mnogo kalcija i D3 vitamina, tako da im je u prehranu potrebno dodavati ove tvari svaki drugi dan. U proljeće i rano ljeto, ženkama se preporučuju ovi dodaci jednom ili dvaput tjedno. U ostalo vrijeme dodaci su potrebni jednom u dva tjedna.

 

Žutouhe kornjače su obično dosta otporni organizmi, no mogu oboljeti uslijed loših uvjeta držanja. U tome je najbitnija dobra kvaliteta vode, prihvatljiva temperatura te kvalitetna prehrana. Često se javljaju otečene ili zatvorene oči kao posljedica nedostatka A vitamina.

 

Mekani oklop ili metabolička bolest kostiju koja može biti uzrokom ili nemogućnosti metaboliziranja kalcija ili njegovom nedostatnom ishranom.

 

Bolest oklopa kornjače s čirevima (rupama u oklopu). Obično je uzrokovana lošom kvalitetom vode. Problemi respiratornog sustava koji su uzrokovani naglim promjenama ili neadekvatnom temperaturom vode.

 

Kako sa sve hladnijim danima sobna temperatura nije dovoljna da bi voda bila na spomenutoj temperaturi, ovo može biti jedan od razloga što Vaša kornjačica ne jede. Neadekvatni uvjeti u akvaterariju su upravo najčešći razlog zdrastvenih problema kornjačica. Pored UV lampe i grijača, vrlo je bitna i filtracija vode. Filtracija u terariju oponaša prirodni izvorni biotop (sporiji vodeni tokovi i jezera), a voda u terariju duže ostaje čista. Vodene kornjače su poznate kao veliki onečišćivači vode te je svakako potrebno nabaviti filter (kapaciteta prema volumenu akvaterarija), koji će uklanjati otpadne tvari, koje se akumuliraju u vodu prilikom uriniranja i defekacije. Terarij je potrebno smjestiti na mjesto bez propuha, jer u protivnom vrlo često dolazi do upale pluća i uha u kornjača.

 

Ishrana, osim gotove tvorničke hrane (račići i briketi), mora sadržavati i sirovo meso. Piletina, govedina, teletina, junetina, puretina, goveđa ili teleća srca, pileća srca, jetrica itd. Ove kornjače su svejedi pa im možete ponuditi i voće i povrće. Voće i povrće češće konzumiraju u starijoj dobi. Meso obiluje vitaminom B1 (važan za pravilan rad mozga i živcanog sustava) i B2 (važan za pravilan rad mišićja). Nedostatak vitamina B2 izaziva krvarenja na koži i simptome od strane živčanog sustava. Meso sadrži i vitamine B6 i B12, koji sudjeluje u eritropoezi (proizvodnja crvenih krvnih zrnaca), te vitamine A (jača vid, pomaže kožu), C,E, H (biotin) itd.

 

Mišljenja sam da je kod Vaše kornjače došlo do hipovitaminoze te da biste svojem ljubimcu što prije trebali osigurati što bolje uvjete u terariju. Potražite veterinara koji poznaje fiziologiju i patologiju kornjača, kako bi se kornjačica počela liječiti na vrijeme. U ovakvim situacijama najbolje riješenje su injekcioni vitaminski preparati, a kasnije se mogu dodavati i vitamini u kapima na hranu.

 

Nadam se da sam Vam pomogla i da će se Vaš ljubimac oporaviti što prije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr