Povratak

Čančare - veličina životnog prostora i rizik zbog prenapučenosti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam 10-ak odraslih čančara, otprilike je omjer 5 mužjaka i 5 ženki. Držim ih u vrtu, možda 6-7 m2. Bih li ih trebao razdvajati ili...?
Hvala, Tomislav


O: Dimenzije prostora u kojem borave kornjače ovise o veličini  i njihovu broju. Dužina bi trebala biti jednaka dužini kornjače x 5 te širini kornjače x 4 duljina oklopa i  visina 3 x širina oklopa, pomnoženo s brojem životinja.

Kao supstrat za podlogu ,najbolje je koristiti kvalitetno sijeno, u koje se životinje često skrivaju i rado ga jedu. Mogući problem pri korištenju ostalih supstrata je u tome što su kornjače su vrlo proždrljive te prilikom hranjenja gutaju supstrat podloge, što izaziva začep crijeva koji može biti i smrtonosan. Kornjače ženke su spolno zrele s 10 godina.
 
U prirodi žive pojedinačno, samo u vrijeme parenja traže partnera.

Rastu vrlo sporo i rastu tijekom cijelog života, ali zato imaju dugi životni vijek. Neobično je otporna te izuzetno dobro preživljava razne ozljede.

Iz zimskog se sna budi u ožujku i travnju, kada pronalazi partnera za parenje. Parenje se odvija u lipnju, kada ženke proizvode posebne mirise, kojima privlače mužjaka. Mužjaci u vrijeme parenja postaju vrlo ratoborni. Međusobno se hrvaju i  kao suparnici nastoje jedan drugoga prevrnuti na leđa. U međusobnoj potjeri znaju se i satima sukobljavati u  žestokoj borbi. Pobijeđeni , prevrnut na leđa dugo će mlatarati nogama dok mu ne uspije stati na noge. Kornjače grizu bezubim čeljustima kao oštrim kljunom pa tako mogu jedan drugom nanjeti ozljede.

Uzevši u obzir njihovo prirodno ponašanje i činjenicu da u pravilu žive samotnjački život, prevelika napučenost nije preporučljiva. Potrebno je u što većoj mjeri imitirati prirodno stanište. Ako izračunata dimenzija ne zadovoljava i ako se pojavi agresije mužjaka, potrebno ih je razdvojiti.
 
O čančarama pisala je i kolegica Ivana Mlinar-Gruja dr. vet. med. u istoimenom odgovoru Čančara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr