Povratak

Australska zebica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 zebica1

  Jesam li prava životinja za tebe?

Australska zebica ljubimac je koji će Vas uveseljavati svojim umilnim pjevom, ali nije ljubimac kojeg ćete moći milovati. Zebice vole društvo pa im ga svakako omogućite. Mužjaci su, za razliku od ženki, izvrsni pjevači. Njihov životni vijek u može biti u rasponu od 5-15 godina.

 

Odakle dolazim?
U svojem prirodnom okolišu, australskim pašnjacima, zebice žive u grupama ili kolonijama od 40 do 100 ptica. Kad se pojave ekstremni uvjeti za život, počinju selidbu formirajući jato od gotovo tisuću jedinki. Kako zebice u prirodi žive u jatu, vrlo su društvene i stoga je zebice potrebno držati najmanje u paru.

 

Gdje volim živjeti?
Zebice su živahne i vole letjeti. Stoga svojim ljubimcima omogućite što veću krletku (min. 60 x 40 x 40 cm), a svaki dodatni prostor zebice će itekako cijeniti. Kako su zebice malene ptice, pazite da rešetke nisu preširoke. Krletku stavite na tiho i mirno mjesto, a možete ih držati i vani. Ipak, treba im nešto vremena kako bi se navikle na novu okolinu, pa ih nemojte prečesto premještati. Svakako trebaju biti zaklonjene od kiše i od propuha. Općenito, zdrave zebice dobro će se osjećati na temperaturi u rasponu od 5°C pa sve do 30°C. U krletku postavite hranilicu, pojilicui prečke. Odličan dodatak je i ljuljačka te kadica za kupanje.

Kako sa mnom postupati?
Zebice su iznimno društvene, ali samo s drugim pticama. Plašljive su u društvu ljudi i ne vole da ih se mazi ili drži u ruci. Poželjno je prilikom nabavke nove ptice, staviti zebe u odvojene krletke, ali jednu do druge, kako bi se "upoznale". Na taj je način spriječena mogućnost međusobnog ozljeđivanja. Kad primijetite da su se prihvatile, bez bojazni možete staviti novu zebicu u kavez. U pravilu se istospolne australske zebice dobro slažu, jer im je instinktivno ostala potreba za društvom. Druželjubive su i razigrane ptice i njima se treba baviti pa će Vam svakako pružiti mnogo veselja.

 

Što rado jedem?
Zebice jedu gotovu mješavinu sjemenki, špinat, listove maslačka, naribanu mrkvu i krastavce, jabuke, banane... Osigurajte svojoj zebici kalcij, pa joj stoga ponudite sipinu kost, a povremeno im možete ponuditi ljuske jajeta. Hrana im uvijek treba biti dostupna, kao i svježa voda.

Održi me fit i zdravom
Ukoliko primijetite da zebica sjedi u kutu, nakostriješena je, nema apetita, kiše i općenito izgleda bolesno, obavezno posjetite veterinara.

 

Zdravlje
Australska zebica je zdrava kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suhe nosnice
- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahna je i ima dobar apetit

Volim li društvo?
Kao što smo već napomenuli, zebice izuzetno vole društvo i svakako ih treba držati najmanje u paru. Priviknuti će se na blizinu ljudi, ali neće dozvoliti da ih se dira i mazi.

zebica2

Popis za kupnju: 
 
 • prostrana krletka
• pijesak za ptice
• prečke
• hranilica i pojilica
• gotova hrana za egzote
• poslastice                                                                       
 • vitaminski dodaci prehrani
• sipina kost
• igračke prirodnih boja
• kadica za kupanje
• škarice za skraćivanje noktića
• neškodljivo sredstvo za čišćenje krletke