Povratak

Kanarinac

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
kanarinac lijeva 270x330px

Jesam li pravi ljubimac za tebe?
Svaki vlasnik kućnog ljubimca ima obavezu brinuti se o dobrobiti svog ljubimca. To uključuje odgovarajuću prehranu, okruženje, društvo, održavanje zdravlja kao i pružanje mogućnosti za svakodnevne aktivnosti, kretanje i igru. Pri donošenju odluke o odabiru pravog ljubimca, uzmite u obzir svoj životni stil i dom u kojem živite kao i životni vijek ljubimca.

Očekivani životni vijek kanarinca: 12 - 18 godina.
Veličina: 13 cm dužine.
Doba aktivnosti: najaktivniji je danju, a noću spava.

Iako su svi kanarinci vrsni pjevači prepoznatljivog pjeva, razlikuju se tri grupe: kanarinci naročito lijepoga glasa, kanarinci posebno lijepih boja i ukrasni kanarinci zanimljivog izgleda koje karakterizira nestandardno perje ili obris tijela.


Odakle dolazim?
Kanarinac je podrijetlom s Kanarskih otoka, odakle je došao kao pripitomljeni oblik kanarske žutarice, malene pjevice iz porodice zeba koja živi slobodno na Kanarskim otocima. Danas u svijetu postoji veliki broj različitih kolornih kombinacija ove ptičice i sve su dobre pjevice.


Gdje volim živjeti?
Kanarincima treba osigurati što veći životni prostor i što više kretanja. Krletka treba biti prvenstveno prostrana, ne nužno i visoka, jer ove ptičice naročito vole skakutati po čvrstoj podlozi. Poželjno je da su dimenzije krletke veće od minimalnih 40 x 60 cm, kako bi i uz svu potrebnu opremu ptica imala dovoljno mjesta za letnje i skakutanje.

U krletku postavite hranilicu i pojilicu, razne igračke i nekoliko prečki za stajanje prikladne debljine te grane breze ili vrbe. Postavljanjem prečkica ili grančica raznih debljina kanarincima se omogućuje jačanje prstića i osigurava im se pravilan stav nogu. Kanarinci vole kupanje pa 3-4 puta tjedno ponudite ljubimcu kadu za ptice s mlakom vodom, pazeći pritom da razina vode nije viša od 3 cm. Na dno krletke stavite pijesak za ptice s mineralima ili mineralni grit u dodatnu hranilicu. Pijesak za ptice treba promijeniti dva puta tjedno. Cijelu krletku i opremu temeljito operite jednom tjedno. Za čišćenje krletke koristite vruću vodu i neškodljiva sredstva prikladna za dezinfekciju krletki. Krletku je najbolje smjestiti u dnevni boravak. Izbjegavajte kuhinju, gdje tijekom kuhanja dolazi do isparavanja, prevelikih oscilacija temperature i visoke vlažnosti zraka, što je za male ptice poput kanarinca vrlo štetno. Krletku također treba zaštiti od direktnog sunca, propuha, strujajnja zraka iz klima uređaja, dima i drugih štetnih vanjskih utjecaja. S mjesta koje ste odabrali krletku nemojte često premještati jer se tada ptica osjeća uplašeno i nesigurno.

Za kanarince je idealna sobna temperatura od oko 18°C. Tijekom lijepoga vremena, krletku s kanarincem možete privremeno postaviti vani, u vrtu ili na terasi, uz uvjet da je krletka zaštićena od grabljivica i direktne sunčeve svjetlosti. Zimi pticu nije dobro držati u pretjerano toploj prostoriji kao ni uz dugo upaljeno svjetlo, što može zavarati kanarinca i izazvati vansezonsko mitarenje koje nije fiziološko.

Kako sa mnom postupati?
Tijekom prvih tjedana u novome domu omogućite kanarincu da se u miru prilagodi svojoj okolini. Kanarinci se ponašaju različito od papigica i svoju druželjubivost pokazuju na drugačiji način. Kanarinci vole slušati pričanje i zviždanje vlasnika te povezanost s vlasnikom ostvaruju na taj način, kao i vizualnim kontaktom. Nisu ljubitelji dodirivanja. Kanarinci se ipak mogu donekle i pripitomiti, uz ustrajan i strpljiv pristup vlasnika, čime se ponekad može postići i to da da ptica slijeće na rame i na svoj način komunicira s vlasnikom ili jede iz ruke kada je puštena iz krletke. Za stjecanje povjerenja vaše nove ptičice u svakom slučaju su ključni obazrivost, pažnja i strpljenje. Vlasnici najčešće najviše uživaju u pjevu svojih kanarinaca. Mužjaci su obično bolji pjevači od ženki, ali ne pjevaju istim intenzitetom cijele godine. S pjevanjem prestanu tijekom mitarenja, koje za pticu predstavlja vrlo zahtjevan period, ali ponekad i bez očitog razloga.


Što rado jedem?

Prehrana kanarinca uključuje gotovu mješavinu različitih vrsta sitnog sjemenja, svježu hranu i jajčanu smjesu. Hranu i vodu za piće kanarincu ponudite svakodnevno. Redovno uklanjajte nepojedenu svježu hranu i održavajte čistoću posudica i ostale opreme.

Gotova mješavina sjemenja – kvalitetna gotova mješavina sjemenja je osnovna hrana kanarinca. Sadrži različite vrste sjemenja (sjeme uljane repice, svijetlo sjeme, proso, konopljino sjeme) s vitaminsko-mineralnim dodatkom. Svježa hrana – redovno (najmanje 3 puta tjedno) ponudite svome kanarincu svježe voće i povrće, primjerice ribane jabuke ili mrkvu, lišće maslačka. Svježa hrana treba biti sirova, dobro oprana i suha. Budite oprezni sa svježom hranom koju dajete ptici jer prevelike količine mogu dovesti do poremećaja probave. Nepojedena svježa hrana mora se svakodnevno uklanjati. Jajčana smjesa – u odvojenu hranilicu kanarincu treba ponuditi i jajčanu smjesu, koja je igra važnu ulogu u prehrani ovih ptičica. Poslastice – kanarincu povremeno ponudite bar (žitarica slična prosu) u zrnu i klasu ili drugu poslasticu prilagođenu ovim ptičicama.

Svakodnevno svježa voda za piće ptici mora biti uvijek dostupna.

Vitamini i minerali – kao i druge ptice, kanarinci mijenjaju svoje perje 1-2 puta godišnje (mitarenje), što je za organizam vrlo zahtjevan period. Tada je preporučljivo njihovu prehranu pojačati vitaminsko-mineralnim dodacima. Isto se savjetuje i u slučajevima pada imuniteta ptice. U krletki kanarinac treba imati i malu količinu grit minerala koji olakšavaju probavu. Sastoje se od drobljenih ljusaka jaja i morskih školjki. Najbolje ih je staviti u malu posudicu i ne miješati ih s hranom te na taj način omogućiti ptici da ih uzima prema potrebi. Kljun kanarinca neprestano raste i ptica ga treba stalno trošiti, stoga ljubimcu osigurajte sipinu kost i mineralni kamen.


Održi me fit i zdravim

Potražite pomoć veterinara ako je vaš kanarinac napuhnut, nakostriješen, apatičan, sjedi na dnu krletke, ima promijenjen izmet ili odbija hranu ili vodu. Imajte na umu da ptice dobro prikrivaju znakove bolesti. Kanarinci su vrlo osjetljivi na stres, a prvi simptom je nerijetko prestanak pjevanja. Noću prekrijte krletku kanarinca platnenom tkaninom, najbolje zelenom, koja ptici daje zaklon i osjećaj sigurnosti, a pomoći će joj i da brže zaspi.

kanarinac desna 270x330px

Odlike zdravog kanarinca:
• živahan je i ima dobar apetit
• ima čisto i uredno perje
• oči su bistre i širom otvorene, nisu suzne
• ima čiste i suhe nosnice
• nema promjena u boji i konzistenciji izmeta
• nokti mu nisu prerasli
• kljun je pravilan i normalne duljine
• nema vidljive povrede niti otekline


Volim li društvo?
Kanarinca možete držati samoga u krletki jer su oni poznati kao samotnjaci među pticama. Također su i vrlo teritorijalni, osobito mužjaci, pa prilikom zajedničkog držanja ovih ptica nerijetko dolazi do sukoba oko teritorija, koji mogu rezultirati i ozbiljnijim ozljedama. U društvu svoje vrste kanarinci se mogu držati uz oprez i naravno samo ako je pticama osiguran dovoljan prostor unutar zajedničke krletke prikladnih dimenzija. Kanarinci će uživati u  vizualnom kontaktu s ljudima, bez dodirivanja. Pričanje i zviždanje najbolji su način za ostvarivanje sadržajne i zanimljive komunikacije s Vašim ljubimcem.

 

Popis za kupnju:
• prostrana krletka
• pijesak za ptice
• prečke
• hranilica i pojilica
• gotova hrana za kanarince                         
• jajčana smjesa
• poslastice


• vitaminski dodaci prehrani
• grit minerali
• sipina kost
• raznovrsne igračke
• kadica za kupanje
• škarice za skraćivanje noktića
• neškodljivo sredstvo za čišćenje krletke