Povratak

Kanarinac

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
kanarinac lijeva 270x330px
Jesam li prava životinja za tebe?
Kako se kanarinci dijele u tri grupe, sami se odlučite želite li odabrati kanarinca zbog njegove milozvučne pjesme, prelijepe boje ili zanimljivog izgleda. Mužjaci su obično bolji pjevači od ženki, ali ne pjevaju istim intenzitetom cijele godine. Tako prestanu pjevati tijekom mitarenja, ali ponekad i bez očiglednih razloga. Očekivani životni vijek kanarinca je 12-18 godina. 

Odakle dolazim?
Kako mu i samo ime kaže, kanarinac dolazi s Kanarskih otoka, gdje su ga prije 500 godina prvi uočili i udomaćili Španjolci. Od 17. stoljeća Talijani, Englezi i Francuzi počinju s uzgojem i križanjem različitih vrsta kanarinaca, tako da danas u svijetu postoji oko 320 vrsta različitih kombinacija boja.

Gdje volim živjeti?
Kako ptice nisu stvorene da žive u malim kavezima, omogućite im što veći prostor za život i kretanje. Krletka bi trebala biti više prostrana nego visoka, minimalno 40 x 60 cm. Nemojte krletku držati na suncu, propuhu ili blizu klima-uređaja, u kuhinji, kod velikih isparavanja" Sa zalaskom sunca, krletku prekrijte kako bi kanarinac imao svoj mir. U krletku postavite hranilicu, pojilicu i prečke, koje ne bi trebale biti predebele. Možete postaviti i grane od breze ili vrbe. Na prečkicama ili grančicama različitih debljina ptice jačaju prste. Stavite u krletku i razne igračke: zvončiće, ogledalca, ljuljačke, ali omogućite kanarincu da ima dovoljno mjesta za letenje. 3 - 4 puta tjedno ponudite Vašem kanarincu kadu za ptice s mlakom vodom, jer obožava kupanje. Nemojte često premještati krletku, jer se tada kanarinac osjeća nesigurno.

Kako sa mnom postupati?
Svakako razmislite o tome da Vašem ljubimcu nabavite partnera ukoliko mislite da ćete dnevno biti manje od 5 sati kod kuće. Ponašanje i druželjubivost pokazuju drugačije od papagaja, ali i oni se daju pripitomiti i pušteni znaju slijetati na rame vlasnika ili na stol. Prilikom puštanja moramo biti sigurni da je prostorija zatvorena te da su prozori zaštićeni. Za ljepšeg vremena uživaju biti na otvorenom, ali važno je kavez postaviti na više mjesto zaštićeno od grabežljivaca i direktnog sunca, najbolje na povišenom mjestu.


Što rado jedem?

Kanarinci jedu gotovu mješavinu sjemenki za kanarince, jabuke, naranče, banane, kruške, breskve, špinat, blitvu, povremeno i tvrdo kuhano jaje. Ponudite im i mineralni kamen te sipinu kost. Svježa voda treba biti dostupna cijelo vrijeme.


Održi me fit i zdravom

Ukoliko primjetite smanjen apetit i gubitak težine, smanjenu aktivnost, da ptica sjedi na dnu kaveza, iscjedak iz nosa ili očiju, kihanje te nakostriješeno perje, obavezno posjetite veterinara. Ptice mjenjaju perje jednom do dva puta godišnje (mitarenje). Ovo je za organizam ptica vrlo zahtjevan period i prehranu je potrebno pojačati vitaminsko-mineralnim dodatkom.

kanarinac desna 270x330px

Zdravlje
Kanarinac je zdrav kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suhe nosnice
- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahan je i ima dobar apetit

Razmnožavanje
Kanarinci su spremni razmnožavati se tek kada dan traje barem 12 sati. Ženka izleže do 8 jaja (u prosjeku 4) te se nakon 14 dana inkubacije izlegu ptići. O njima se brinu oba roditelja, a 18 dana nakon što se izlegu, napuštaju gnijezdo. Vrlo je čest uzgoj kada ženka sama othranjuje mlade, ali je ipak puno bolje i ljepša kombinacija kada u tome učestvuje i mužjak. Za vrijeme othrane mladih roditelje treba pojačano hraniti, a posebno su prikladne gotove Pate mješavine mekane hrane.


Volim li društvo?
Kanarince možete držati same, ali vole i društvo. Vole vizualni kontakt s ljudima te baš ne vole da ih se dira. Pričanje te zviždanje dovoljni su za interakciju s Vašim ljubimcem. Obično se lako zbližavaju s drugim vrstama ptica. Iako se psa može naučiti da ne dira kanarinca ukoliko je pušten, nemojte se pouzdati u to da će i Vaš mačka biti ravnodušna.

 

Popis za kupovinu:
• informativni letak o kanarincima                                                           
• kavez (min. 40x60 cm)
prečka za sjedenje
hranilica
pojilica
kada za kupanje
različite igračke

 

 

gotova hrana za kanarince

poslastice
vitaminski preparati
sipina kost
mineralni pijesak - grit
pijesak za ptice
gnijezda
škarice za nokte