Povratak

Mali i veliki aleksandar

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

aleks lijeva

Jesam li prava životinja za tebe?
Mali i veliki aleksandar po potrebama su vrlo slične ptice. Početnicima će biti lakše s malim aleksandrom, posebno zbog veličine kaveza. Idealni su za držanje u kući. Obje vrste vrlo su privržene svojim vlasnicima te su prilično tihe, osim u sezoni parenja, kada mogu postati jako glasne (veliki aleksandri mogu biti glasni i izvan sezone parenja). Vrlo su uporni te ne previše plašljivi i sramežljivi.

 

Odakle dolazim?
Mali aleksandar porijeklom je iz sjeverozapadne Afrike, dok veliki aleksandar dolazi iz sjeverozapadne Azije. U prirodi žive u područjima velikih šuma i savana te se drže u manjim grupama.

 

Ime su dobile po Aleksandru Velikom, za kojeg se tvrdi da ih je među prvima donio u Europu iz Azije. Prosječno žive 20-40 godina.

Gdje volim živjeti?
Kavez za aleksandra mora biti od čvršćeg materijala te minimalnih dimenzija 60 x 45 x 90 cm. Aleksandri se vole kretati i po podu. Osim kućice, hranilice i pojilice, u kavez treba postaviti i grane za penjanje te igračke. Posude za hranu i vodu moraju biti dobro pričvršćene, a prečke ili grane od čvrstog drveta, jer jako vole gristi i vježbati kljun. Aleksandri se jako vole kupati te vole da ih se prska. Dnevno čistite posude za vodu i hranu. Jednom tjedno bi trebalo oprati prečke i igračke, a pod svaki drugi tjedan. Jednom godišnje treba kompletno oprati i dezinficirati kavez.

 

Kako sa mnom postupati?
Ukoliko nabavite mlađu papigu, lakše će je biti naučiti određene riječi. U svakom slučaju, da biste papigu naučili govoriti, mora biti pitoma i odvojena od drugih ptica, kako bi čula samo ljudski govor. Najvjerovatnije će prvo izreći svoje ime jer ćete ga najčešće izgovarati u njegovoj blizini. Najbolje je odabrati ime u kojima je zastupljen glas "a" ili "o" jer velike papige najlakše izgovaraju riječi s tim glasovima. Ukoliko ste uporni, Vaša papiga može naučiti razne zvukove i riječi.

Što rado jedem?
Osim gotove mješavine hrane za velike papige, koja se pretežno sastoji od suncokretovih i drugih sjemenki te kikirikija u ljusci, obrok im možete nadopuniti voćem, povrćem, orasima, lješnjacima i bademima u manjim količinama.

 

Održi me fit i zdravim
Kao i za sve druge papige, simptomi neke bolesti su nadutost, apatija, odbijanje hrane ili vode, proljev, povraćanje, kihanje, vodene oči. Ukoliko Vaš aleksandar ima neke od navedenih simptoma, svakako potražite savjet veterinara.

Zdravlje
Aleksandar je zdrav kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno, a kandže nisu predugačke
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suhe nosnice
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahan je i ima dobar apetit

 

mali-aluksandar

Volim li društvo?
Mali aleksandar ne može se držati s drugim vrstama ptica jer je prema njima dosta agresivan. Međusobno se jako dobro slažu. Kada se pripitome, vrlo su privrženi ljudima.

 

Popis za kupnju:                                                                          
• prostrana krletka
• prečke za sjedenje
• hranilica
• pojilica
• različite igračke
• gotova hrana za velike papige
• poslastice
• vitaminski preparati
• sipina kost