Povratak

Šiljatorepa amadina

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
siljatorepa lijeva 270x330px
Jesam li prava životinja za tebe?
Šiljatorepa amadina (Poephila acuticauda) je jedna od atraktivnijih egzotičnih ptičica koja ima cvrkutavi pjev. Vole društvo i kad su u paru jako su privržene jedna drugoj, ne odvajaju se te sve rade zajedno. Životni vijek im je od 5 - 8 godina. Spolove je teško raspoznati, mužjak ima nešto duži rep, brada je šira, boja na glavi intenzivnija. Mužjaci imaju ljepši pjev za razliku od ženki kod kojih je jednoličan.

Odakle dolazim?
U prirodi naseljavaju područja suhih savana Australije gdje žive u velikim jatima.

Gdje volim živjeti?
Šiljatorepe amadine su živahne ptičice koje su lako prilagodljive životu u krletkama (minimalno 60 x 40 x 40 cm). Svakako je bitno da ne borave u vlažnom prostoru jer im to izrazito smeta. Najbolje je držati krletku na mirnom i tihom mjestu, dalje od propuha, vlage i direktnog izvora topline.

Kako sa mnom postupati?
Kod dolaska ptičice u dom jako je bitno da ju se ne uznemirava nekoliko dana kako bi se opustila i privikla na novu okolinu. Najbolje ju je hraniti i davati svježu vodu bez guranja ruke u krletku i naglih pokreta. Nakon nekoliko dana kad primjetite da se Vaša ptičica opustila možete joj početi davati poslastice, bar u klasu i voćke te joj se lagano obraćati kako bi se navikla na Vašu prisutnost. Šiljatorepe amadine ne vole da ih se previše dira pa ih ne pokušavajte uloviti. Najbolje ih je držati u paru jer su jako privržene jedna drugoj i vole društvo.


Što rado jedem?

Šiljatorepa amadina jede gotovu mješavinu sjemenki za egzote. Kod povećanih potreba i mitarenja možete joj davati mekanu jajčanu hranu. Ponekad joj možete ponuditi špinat, listove maslačka, naribanu mrkvu i krastavce, jabuke, banane te bar u klasu kao nagradu. Bitno je da uvijek ima hranu i svježu vodu. Obzirom na svoju veličinu i izrazito brzi metabolizam čak i mala nestašica hrane i vode joj može naškoditi.


Održi me fit i zdravim

Ukoliko primjetite da je Vaša ptičica mirnija nego inače, smanjenog apetita, nakostriješenog perja, promijenjenog izmeta te vlažnih nosnica ili kiše svakako se obratite veterinaru.

siljatorepa desna 270x330px

Zdravlje
Šiljatorepa amadina je zdrava kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suhe nosnice
- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahna je i ima dobar apetit


Volim li društvo?

Vole živjeti u paru ili jatu, vole društvo ljudi, ali ne da ih se nosi i dodiruje.

 

Popis za kupnju:

• prostrana krletka
• prečke za sjedenje
• pojilica i hranilica
• različite igračke
• gotova hrana za egzote
• poslastice
• kadica za kupanje
• vitaminski preparati
• sipina kost
• pijesak za ptice