Povratak

Šljivoglava papiga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sljivoglava 2 270x330px
Jesam li prava životinja za tebe?
Šljivoglava papiga (Psittacula cyanocephala) je znatiželjna i umiljata ptica, koja u mirnom okruženju s ljudima razvija stabilan i nježan odnos. Potrebno joj je osigurati dovoljno zanimljivih igračaka koje će podmiriti njene potrebe za igrom, istraživanjem i penjanjem.

Odakle dolazim?
Šljivoglava papiga porijeklom je iz Šri Lanke, Indije i Nepala. Nastanjuju otvorena šumska prostranstva, rjeđe ih nalazimo u parkovima i gradovima. Žive u malim jatima, do 15 jedinki. Prosječno žive 20-30 godina. Dužina im je 33 - 35 centimetara, pola te dužine je dužina repa. Osnovna boja je zelena. Glava mužjaka je crvene boje koja na tjemenu i donjem dijelu lica prelazi u plavkasto ljubičastu nijansu, poput šljive, po čemu je papiga i dobila ime. Ženka je skromnijih boja, glava je sivkaste boje.

Gdje volim živjeti?
Kavez za šljivoglave papige mora biti minimalnih dimenzija 60 x 45 x 90 cm. Vole se kretati i po podu. Osim kućice, hranilice i pojilice, u kavez treba postaviti i grane za penjanje te igračke. Posude za hranu i vodu moraju biti dobro pričvršćene, a prečke ili grane od čvrstog drveta. Vole se kupati te toplo preporučamo posudu za kupanje. Dnevno čistite posude za vodu i hranu. Jednom tjedno bi trebalo temeljito oprati prečke, igračke i dno krletke.

Kako sa mnom postupati?
Lako se pripitomljava i lako nauči oponašati ljudski govor. Ukoliko nabavite mlađu papigu, lakše će ju biti naučiti određene riječi. U svakom slučaju, da biste papigu naučili govoriti, mora biti pitoma i odvojena od drugih ptica, kako bi čula samo ljudski govor. Najvjerovatnije će prvo izreći svoje ime jer ćete ga najčešće izgovarati u njegovoj blizini. Najbolje je odabrati ime u kojima je zastupljen glas "a" ili "o" jer velike papige najlakše izgovaraju riječi s tim glasovima. Ukoliko ste uporni, Vaša papiga može naučiti razne zvukove i riječi.


Što rado jedem?

Osim gotove mješavine hrane za velike papige, koja se uglavnom sastoji od suncokretovih i drugih sjemenki te kikirikija u ljusci, obrok obavezno treba nadopunit s voćem (obožavaju smokve), povrćem, orasima, lješnjacima i bademima u manjim količinama. Od voća i povrća najviše vole smokve, jabuke, mrkvu, špinat, sjeme paprike, krastavac. Dodavanjem sezonskog voća i povrća imitiramo uvjete u prirodi, a time i sezonu parenja.


Održi me fit i zdravim

Kao i za sve druge papige, simptomi bolesti su nadutost, apatija, odbijanje hrane ili vode, proljev, povraćanje, kihanje, vodene oči. Ukoliko Vaša papiga ima neke od navedenih simptoma, svakako potražite savjet veterinara.

sljivoglava 270x330px desna

Zdravlje
Šljivoglava papiga je zdrava kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno, a kandže nisu predugačke
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suhe nosnice
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahna je i ima dobar apetit

 

Popis za kupnju:

• prostrana krletka
• prečke za sjedenje
• pojilica i hranilica
• različite igračke
• gotova hrana za srednje velike papige
• poslastice
• kadica za kupanje
• vitaminski preparati
• sipina kost
• pijesak za ptice