Povratak

Bradata agama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
bradata1


Jesam li prava životinja za tebe?

Bradate agame su inteligentne životinje, karakterizira ih jedinstvena osobnost i izrazito su prijateljski nastrojene prema ljudima. Dovoljno su inteligentne da prepoznaju vlasnika i reagiraju na svoje ime.   

 

Odakle dolazim?

Postojbina bradatih agama je australski kontinent. Australija je još šesdesetih godina prošlog stoljeća zabranila trgovinu divljih ulovljenih jedinki. Ovaj popularni kućni ljubimac se uspješno uzgaja diljem svijeta, a uzgajivači ulažu znanje i energiju u kreiranje zdravih i izdržljivih jedinki prekrasnih varijeteta boja.  Uzgojene agame mogu živjeti 7 – 10 godina.

 

Gdje volim živjeti?

Stakleni terarij za odraslu jedinku mora biti minimalnih dimenzija 90 x 45 x 45 cm. 

Bradate agame klasificiramo kao semiarborealnu vrstu, pa mjesto za sunčanje neka ne bude na samom podu terarija, već na malom povišenju, dovoljno velikom da se agama može udobno smjestiti, npr. velika drvena grana. Ukoliko koristite naslagano kamenje, zaljepite ga neotrovnim silikonom (otpornim na toplinu) da se kamenje ne uruši i ozlijedi ljubimca. Vlaga u terariju treba biti 30 – 60%. Posuda za vodu mora biti velika i plitka, jer će se neke agame rado u njoj kupati. 

 

Svjetlo za sunčanje potrebno je za održavanje ciklusa dana i noći, kao i za grijanje prostora za sunčanje (38 – 43°C, a za starije životinje nešto niže temperature). U hladnijem dijelu terarija treba održavati temperaturu 21 – 30°C. Izvor UVB svjetla je neophodno za sintezu vitamina D3 bez kojeg nema metabolizma kalcija u tijelu gmazova. Izvor UVB svjetla treba goriti cijelo vrijeme kad i svjetlo za sunčanje. Kao izvor tog svjetla mogu poslužiti rasvjetne cijevi ili žarulje.

 

Govor tijela

Bradate agame su dobile ime po naboru kože pod bradom, punim bodljikavih izraslina. Taj nabor mogu napuhati kada žele zastrašiti ili kada su prestrašeni.  Brzim odrešitim pokretima glave izražavaju dominaciju. Kada iskazuju pokornost ili želju za parenjem, nježno odmahuju glavom. Bradu mogu intenzivno potamniti kada su agresivni, a ponekad i prije parenja.

 

Kako sa mnom postupati?

Agame u pravilu nisu agresivne te je s njima lako postupati. Agresivne su jedino ako su prestrašene. Uz malo strpljenja i nježnosti, vaš novi ljubimac će vrlo brzo postati sasvim pitom i prijateljski raspoložen.

 

Što rado jedem?

Bradate agame su svejedi, prehrana im se mora sastojati od kukaca, povrća i voća. Važno je, za optimalnu probavu, ostaviti svjetla upaljena najmanje dva sata nakon hranjenja. Odrasla agama bi trebala jesti 70% povrća, a 30% kukaca, dok je kod juvenilnih životinja, do dobi od jedne godine, omjer obrnut. Skloni su debljanju, pa se savjetuje „trojno“ hranjenje: dan salate, dan kukaca, dan posta.  Kao izvor hrane animalnog porijekla najbolji su cvrčci, no pazite da nisu dulji od širine među agaminim očima. Od biljne hrane, dnevno nudite narezanu zelenu salatu raznolikih vrsta, kao i naribano povrće. Voće ponudite jednom tjedno. Štetna hrana za bradate agame su krijesnice, rabarbara i avokado.

bradata-baby

Održi me fit i zdravom

Zdrava agama mora biti aktivna i živahna, dobrog apetita. Oči su joj bistre, te reagira na podražaje iz okoline. 

 

Najčešće bolesti agama su:

- metabolična bolest kostiju (MBD) kao posljedica nedostatka vitamina D3, sa simptomima dekalcifikacije kostiju i posljedično tjelesnim malformacijama i prijelomima ekstremiteta 

- opstrukcija probave, najčešće uzrokovana ingestijom podloge ili hranjenjem prevelikim plijenom 

- truljenje repa – uzrokovano premalom vlažnošću u terariju te ozljedama 

- unutarnji i vanjski paraziti 

- upala dišnih prohoda uzrokovana bakterijama, a pogodovana prehladnim okolišem 

 

Volim li društvo?

Bradate agame u pravilu treba držati same.


Popis za kupnju:
                          
• terarij min: 90x45x45 cm (idealno: 120x60x60 cm)
• termometar, higrometar
• UVB rasvjeta
• rasvjeta za sunčanje
• prikladna podloga
• kamen ili grana za mjesto za sunčanje
• kukci i oprema za držanje kukaca
• zdjelica za hranu i za vodu