Povratak

Leopard gekon

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
leopard-gecko

 

Jesam li prava životinja za tebe?

Leopard gekon (Eublepharis macularius) je idealan ljubimac za početnike, koji su se odlučili za ovakvu vrstu ljubimca držanog u terariju. Lako ih je održavati, mirni su i rijetko kada će ugristi. Lako se privikava na život u terariju.

 

Odrasli  gekon teži od 60 do 80 grama, a naraste do 25 cm. Vrlo lako prihvati društvo čovjeka pa ga možete držati u rukama. Čiste su životinjice i za obavljanje nužde će upotrebljavati samo jedan mali dio terarija što ćete kasnije lako očistiti.

 

Odakle dolazim?

Leopard gekon potječe iz Istočnog Irana, Afganistana, Pakistana i Indije. U prirodi žive u pustinjama i na suhim travnjacima. Noćne su životinje i same se presvlače tokom dana izmedu stijena i u jazbinama.

Gdje volim živjeti?

S obzirom da Leopard gekon potječe iz istočnog Irana, Afganistana, Pakistana i Indije, u terariju mu treba osigurati  tropske i subtropske uvjete. Minimalna veličina terarija treba biti 60x30x30 cm (50 L). Za podlogu u terariju preporuča se krupniji pijesak  granulat, jer sitniji pijesak veličine 2-3 mm Leopard gekon može  progutati što može uzrokovati probavne smetnje ili gušenje. Cedrovina i bor se ne preporučuju kao podloga zbog svoje toksičnosti.

 

Dnevnu temperaturu u terariju podesite  između 25 i 35°C, a noću ju smanjite  na 20°C. Toplinu možete osigurati podnim grijačima, keramičkim lampama ili grijačima u obliku kamenja. Vrlo je važno da jedan dio terarija ima hladniji dio koji će si gušter sam odabrati. U terarij obavezno postavite posudicu s čistom i svježom vodom radi osiguravanja vlažnosti koja treba biti 45-50%.  

 

Za razliku od od sličnih gmazova roda gekona, leopard gekon nema adhezivne papučice već ima male kanđice zbog kojih se ne može penjati po okomitim površinama te boravi na dnu terarija. U terariju mu obavezno napravite zaklon (šuplji kamen, kutija i sl.) gdje će gekon boraviti za vrijeme dana. Gekoni su noćne životinje i ne sunčaju se tokom dana te im UV lampa nije potrebna. Potrebno mu je osigurati izmjenu svijetla i mraka u razmacima od 12 sati (12 sati dan, 12 sati noć). 

 

Kako sa mnom postupati?

Ukoliko su im uvjeti odgovarajući, Leopard gekoni su vrlo mirni i pitomi. Važno je biti pažljiv u doticaju s njima i nikako ih se ne smije podizati ili povalačiti za rep, koji će u tom slučaju kao obrambeni mehanizam, otpasti. Rep će nakon nekog vremena ponovo izrasti, ali neće biti tako lijep kao prvobitni. Ukoliko je Leopard gekon mlad te dobro hranjen presvlačit će se svaka 2-3 tjedna. U periodu presvlačenja u terariju je potrebno osigurati nešto veću vlažnost te postaviti vlažnu koru od drveta koja će služiti gekonu kao oslonac za vrijeme presvlačenja

 

Što rado jedem?

Leoparda gekon je mesojed odnosno kukcojed. Hrani se crvima brašnarima, zophobasima, žoharima, glistama, cvrčcima, skakavcima i "pinky" glodavcima. Livadni kukci su odličan izbor prehrane, ali treba paziti da nisu otrovni ili da ne spadaju u skupinu kornjaša (buba mara), koji imaju deblji hitinski neprobavljivi oklop. 

leopard-gecko2

Odrasli gekon pojede do 10 kukaca (tri puta tjedno), a mlađi jedu do 5 manjih kukaca svaki dan. Uživaju i u lickanju sočnog voća poput papaje, kivija i oguljenog manga. Hrani je potrebno dodavati pripravak bogat kalcijem i vitaminima (posebno D3) svaki dan u prehranu mladih, a svaki treći dan u prehranu odraslih gekona. Sva hrana (kukci, pinky miševi) koja se nudi gekonu mora biti živa, jer je jedino tako mogu uočiti. Poželjno  ih je hraniti predvečer. Fobasi su primjereniji za veće pripadnike, a crvi brašnari su najlošiji izbor prehrane.

 

Održi me fit i zdravim

Ako su svi uvjeti u terariju zadovoljeni, leopard gekon je izuzetno dobrog zdravlja. Vrlo je važno osigurati mjesto za skrivanje. Nedostatak takvog  mjesta kod njih izaziva konstantan stres koji može oslabiti apetit i dovesti do mršavosti i pada otpornosti organizma. Ukoliko primjetite da Vaš leopard gekon ima poluotvorene oči, nije aktivan, da je analni otvor zaprljan i krvav, da diše otvorenim ustima, da na koži ima okruglo svjetlo obojena područja (znak da je okolina prevlažna ili prehladna), da ima deformirani rep i zglobove i sklon je lomovima, da je donji dio nožica natečen kao i donja čeljust koja najčešće visi, da je trbušni dio tijela povećanog obujma i sl, odmah potražite pomoć veterinara.

leopard-gecko1

 

Zdravlje

Leopard gekon je zdrav kada:

-    naraste do 25 centimetara

-    ima pomične kapke

-    je aktivan

-    su mu oči bistre

-    nema otečene kapke

-    koža je zdrava i nema zaostataka komadića kože od ljuštenja

-    mu je temeljna boja bijela s mnogo smeđih i crnih fleka po tijelu

-    mu je analni otvor čist

-    je stolica formirana

-    su mu usta pravilno zatvorena

-    ima dobar apetit

Volim li društvo?

Odrasli mužjak gekon ponaša se vrlo teritorijalno i agresivno te se preporuča držati jednog mužjaka uz 2-3 ženke.

 
Popis za kupnju:
• informativni letak o leopard gekonu
• stakleni terarij minimalnih dimenzija 60x30x30 cm                            
• posudice za hranu i vodu
• podni grijač ili keramička lampa
• mjerač vlage i temperature
• osvijetljenje
• vitamini, minerali
• ukrasi za terarij (kamenje za skrivanje, umjetne biljke)