Povratak

Vodena agama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vodena

Jesam li prava životinja za tebe?

Vodena agama ili kineski vodeni zmaj je umiljat i miran gušter, lako se socijalizira, a čak ga je moguće pripitomiti do te mjere da traži vlasnika za komunikaciju. Boje vodene agame variraju od smeđe do svjetlo-zelene, a mužjaci su obično svjetlije boje u sezoni parenja. Životni vijek vodenih agama je od 10-20 godina. 

 

Odakle dolazim?

Vodena agama prirodno naseljava šume Indije i istočne Azije, a zadržava se obično blizu svježe vode. Velika je, dnevna životinja, arborealna, no može ih se naći i u rupama i pjeskovitim mjestima.

 

 

Gdje volim živjeti?  

Vodena agama zahtijeva prostrani akvaterarij s mnogo grana za penjanje i velikim područjem za kupanje.

Vodenim agamama treba prostora najmanje njihove 2 ukupne duljine (narastu i do 90cm) - jedna do dvije životinjice mogu se držati u prostoru veličine najmanje 150 cm x 50 cm x 80 cm. U terarij treba smjestiti grane za penjanje, biljke, prostor za sunčanje, mjesta za skrivanje. Idealno je da oko 1/3 površine terarija bude pod vodom, dubine da može potopiti 50% svoje tjelesne visine. 

 

Veliki spremnik za vodu i sistem prskalice u akvaterariju neophodni su za održavanje vlažnosti od 60 - 90% (80% idealno). Podloga terarija trebala biti više pjeskovita jer veće komadiće drveta vodene agame mogu lako progutati. 

 

Treba se osigurati dnevna i noćna oscilacija temperature (dnevna oko 28,9°C - 31,1°C, a noćna 23,9°C - 26,7°C). Dobro je staviti dva termometra na svakom kraju terarija (jedan na hladnijem dijelu, drugi na toplijem). Svjetla bi trebala biti s tajmerom kako bi se osiguralo prikladni fotoperiod. Dnevna sunčališta trebala bi imati temperaturu od 35°C. Od osvjetljenja treba osigurati cijeli spektar sunčevog svjetla (aktivna UV lampa ili fluorescentne cijevi). Flourescentne cijevi trebale bi biti postavljene 30 cm od mjesta za sunčanje i redovito mijenjane svakih 6 - 12 mjeseci.   

 

Što rado jedem? 

Vodene agame su carnivori, a hrane se živom hranom (širokim spektrom insekata poput cvrčaka i raznih crva, koje je dobro prethodno vitaminizirati multivitaminskim i mineralnim dodacima). Odraslim agamama se može ponuditi i svježe voće i povrće koje je također dodatno oplemenjeno vitaminskim dodacima. Male ribice i pinkiji također se mogu ponuditi, ali treba paziti da ne dođe do debljanja agame. Mlade agame se hrane svakodnevno, dok odrasle jednom ili dvaput tjedno. Svježa voda im mora biti svakodnevno dostupna.

Održi me fit i zdravom

Neprikladan smještaj i/ili loša prehrana većinom su uzroci zdravstvenih problema kod vodenih agama. Glavni simptomi bolesti su: inaktivnost, odbijanje hrane, ozljede ili otekline na tijelu, crvenilo ili otok u ustima, otežano disanje, otečenje zglobova, proljev. Neke bolesti može liječiti samo veterinar, no u većini slučajeva poboljšanju zdravstvenog stanja pridonosi prilagodba uvjeta okoline i prehrane ukoliko odstupaju od preporučenih vrijednosti.   

 

Zdravlje 

Vodena agama je zdrava kada:

- redovito uzima hranu, usta nisu otečena

- nema drhtanja tijela

- zglobovi nisu otečeni

- koža je neoštećena, bez tamnih mrlja ili točaka

- ima normalnu stolicu

 

 

vodena2

Volim li društvo?

U zatočeništvu se dobro pripitomljavaju i relativno brzo prilagode uvjetima života i vole interakciju sa vlasnikom.

 

Razmnožavanje

Vodene agame su spolno zrele u duljini od 40 cm (obično je to u njihovoj drugoj ili trećoj godini). Ženkama je tada potrebno osigurati veći prostor za gniježđenje (90 x 90 x 45 cm) s pješčanom podlogom. Novoizleženi mladi duljine su oko 15 cm a mogu se uzgajati po nekoliko primjeraka pod sličnim uvjetima kao i odrasli. Raspoznavanje spolova u mladih agama nije moguće. S godinama mužjaci razvijaju veću glavu i čeljusti i veću krijestu iza vrata, femoralne pore nešto su veće nego je to u ženki.  

 

Popis za kupovinu:

• informativni letak o vodenim agamama                     

akvaterarij (150x50x80 cm)

podloga za terarij

zdjelica za hranu i vodu

grijač

 

 

termometar i higrometar

osvjetljenje

ukrasno bilje i grane za penjanje

vitamini i minerali