Povratak

Zelena iguana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
iguana
Jesam li prava životinja za tebe?
Iguane su jedan od najmirnijih kućnih ljubimaca, međutim svaka jedinka je individua i ima svoj karakter. Privržene su vlasniku, ali i svojeglave. Tretirati će Vas onako kako ćete se Vi ponašati prema njima. Kako ovi gušteri narastu i do 2 metra, morate biti svjesni da njihov životni prostor mora biti izuzetno velik.

Odakle dolazim?
Zelena iguana u prirodi naseljava tropska područja južne i centralne Amerike. Zbog svoje mirnoće i staloženosti, omiljeni je kućni ljubimac među gušterima. Životni vijek im je 10 - 15 godina.

Gdje volim živjeti?
Prostor u kojem će živjeti Vaša iguana mora biti iznimno velik: dužine barem dvije dužine iguane, a visine tri.

Terarij mora biti visok jer se iguana penje po drveću i većinu vremena provodi u krošnjama. Stoga u unutrašnjost terarija treba staviti debele bambusove grane ili platforme za odmaranje i sunčanje. Ukoliko u terarij stavljate bilje (nije neophodno) ono mora biti neotrovno i čvrsto, po mogućnosti plastično.

 

Temperatura terarija mora varirati između 21 i 30°C, ali je važno da postoji razlika između dnevne i noćne temperature i to za 10 - 15°C. Temperatura im je vrlo važna kako bi mogle probaviti hranu. Ukoliko je preniska, hrana počinje trunuti u probavnom traktu što dovodi do neugodnog mirisa u terariju, a oslabljuje imunitet iguane koja postaje neotporna na bolesti i infekcije. Vrlo je bitna i vlaga, a postižemo je svakodnevnim prskanjem terarija mlakom vodom. Uz neonsku rasvjetu koja osvjetljava cijeli terarij, potrebno je osigurati i posebnu reflektorsku svjetiljku s UV žaruljom za sunčanje guštera.

Kako sa mnom postupati?
Iguane su mirni i staloženi gušteri, ali ne vole previše fizičke kontakte. Ukoliko krenete s privikavanjem na dodir dok je iguana mlada, imate prilične šanse za uspjeh. Može ih se naučiti da Vam stoje na ruci, pa i da se odazivaju na svoje ime. Ukoliko je pažljivo promatrate, sama će Vam pokazati kuda se voli kretati, što voli jesti, gdje se voli sunčati, kakve dodire voli, koje su joj osobe zanimljive, a koji nisu. Ima dobro pamćenje i zapamti ukoliko joj se zamjerite. Možete je voditi u šetnju te na more, ali je držite uvijek na uzici.

Što rado jedem?
80% prehrane iguane čini povrće, 10% voće, a ostatak namirnice koje se povremeno daju. Preporuča se: zelje, radić, rikola, brokula, repa, tikvica, mrkva, krastavac, endivija, radič, banane, jabuke, lubenice, dinje, papaja, mango. Bilje se trga ili reže na komadiće, jer iguane ne mogu žvakati sirovo tvrdo povrće. Od ostalih namirnica povremeno se daju tvrdo kuhana jaja, tjestenina, kuhana riža, kruh, voćni jogurt. Vitaminsko-mineralni dodaci prehrani daju se 2 - 3 puta tjedno. Zdjelica sa svježom vodom mora biti uvijek u terariju, a u njoj će se iguana povremeno i okupati.

iguana2
Održi me fit i zdravom
Glavni simptomi bolesti kod iguana su: spava cijelo vrijeme, natečeni ekstremiteti, ozljede ili otekline na tijelu, crvenilo ili otok u ustima, proljev, natečeni zglobovi..

Zdravlje
Iguana je zdrava kada:
  • - nema naotečene ekstremitete
  • - usta nisu otečena
  • - nema drhtanja tijela
  • - zglobovi nisu otečeni
  • - koža je bez tamnih mrlja ili točaka
  • - ima normalnu stolicu

Volim li društvo?
Iguane nisu baš socijalna bića, ali ukoliko se pripitome i priviknu na svog vlasnika, sjediti će Vam na ruci i odazivati će se na ime. Iguana može biti i agresivna ukoliko smatra da je ugrožen njen teritorij te pogotovo u sezoni parenja.

Popis za kupnju:

• adekvatan terarij
• zdjelica za hranu i vodu
• grijač
• osvjetljenje
• UV lampa
• ukrasno bilje
• vitamini i minerali