Povratak

Zašto je imunitet važan i kako ga ojačati

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Imunitet 1
Zdravlje svakog ljubimca ovisi o vlastitim obrambenim sposobnostima, a najčešće ih vežemo uz pojam imunitet. Imunitet može biti urođen i stečen. Za potpuni imunosni odgovor organizma često je poželjno uvesti u prehranu neki od dodataka prehrani koji će u tome podržati organizam ljubimca.

Piše:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar Zagreb, Vrbani


Zaštitna antitijela štenci i mačići primaju neposredno po rođenju, u prvim danima života, preko majčinog mlijeka. Ako je takva prehrana onemogućena, a maleni se hrane adaptiranim zamjenskim mlijekom, poželjno ih je dodatno osnažiti. Osim kod mladih životinja, u svakoj životnoj dobi ljubimcima može oslabiti imunitet. Najčešće su to periodi vezani uz stres,  promjenu okoliša ili vlasnika, rast i izmjenu zubi, promjene u prehrani, period tjeranja i slično. Čak i pravilno i uravnoteženo hranjenim ljubimcima u takvim slučajevima je dobro uvesti u prehranu neki od dodataka koji će podržati organizam kako bi pružio potpun imunosni odgovor. Pet centar nudi velik izbor raznovrsnih vitaminsko-mineralnih pripravaka, renomiranih proizvođača. Razlikuju se načinom primjene i samim oblikom (tablete, pasta, tonik, gel).

Imunitet 3
NEWBORN Immunoboost pasta je imunoenergetski dodatak za novorođene životinje. Osim novorođenim štenacima i mačićima, ovu jedinstvenu pastu za jačanje imunosniog sustava i cjelokupnog organizma preporuča se davati i odraslim životinjama prije vakcinacije.

Zoetis VMP tablete su vitaminsko-mineralno-proteinski dodatak prehrani za pse i mačke. Sadrže uravnoteženu kombinaciju i količinu vitamina, minerala i lakoprobavljivih proteina za održavanje zdravlja i vitalnosti.

Canina V25 vitaminske tablete za pse sadrže čak 12 životno važnih vitamina.

Vetoquinol Calo-Pet je energetski gel za pse i mačke koji se koristi kod deficita hranjivih tvari, za oporavak i za izjednačavanje disbalansa vitamina i minerala. Primjenjuje se svakodnevno, do potpunog oporavka ljubimca.

Canina Canivita multivitaminski tonik za pse i mačke sadrži 11 vitamina za oporavak i izdržljivost, koji posebno pomažu ljubimcima u stresnim stanjima kao i kod jakih opterećenja, u fazi rasta i u posebnim stanjima poput  skotnosti i dojenja. Posebnost ovog tonika je brzina djelovanja, već nakon 10 minuta po primjeni.

Diafarm Vitaminsko-mineralna energetska pasta + omega 6 za pse predstavlja odličan izvor energije, a utječe i na zdravlje i sjaj dlake. Potiče apetit pa blagotvorno djeluje na životinje koje se oporavljaju od bolesti ili imaju slab apetit zbog drugih razloga.

Imunitet 2
Camon Orme Naturali za pse i mačke nudi Ormevit tablete bogate esencijalnim aminokiselinama, mineralima i vitaminima iImmun tablete kao ciljanu potporu imunitetu koje su posebno učinkovite kod iscrpljujućih virusnih, bakterijskih i parazitskih bolesti. 

Beta glukani, izolirani iz stjenki kvasaca, također su potvrđeni kao imunostimulatori. Djeluju na nespecifični imunosni odgovor koji čini prvu liniju obrane u dodiru s uzročnikom bolest. Canvit Immuno u tableticama izvrstan je odabir takvog dodatka prehrani za vašeg ljubimca.

Velik dio imunosnog sustava smješten je u stijenkama probavnog sustava. U probavnom sustavu se nalaze pozitivne bakterije čije prisustvo osigurava njegovu normalnu fiziološku funkciju. Stoga se uvođenje probiotika u prehranu preporučuje i u slučajevima kada je imunosni sustav životinje oslabljen. Pet centar vam nudi čak 4 izvrsna probiotika za ljubimce:

PETVITAL Darm Gel
PROTEXIN Synbiotic probiotsko-prebiotske kapsule za pse i mačke
PVD Fortiflora probiotik za pse
CANVIT Probio