Povratak

Lavlja glava pliva na boku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: U velikom akvariju od 400 litara imali smo dosta hladnovodnih riba (šarane, teleskop, lavlju glavu) i lavlja glava je iznenada počela plutati na boku uz površinu vode. Ubrzo smo je prebacili u karantenu, u mali akvarij gdje je sad sama već nekoliko mjeseci. Pokušali smo razne savjete s interneta (solili smo joj vodu, davali joj grašak), ali ništa od toga nije pomoglo. Riba i dalje pliva na boku. Ona normalno živi, ali to joj je velika gnjavaža jer kad hoće zaroniti dugo se priprema i maše perajama ko mahnita. Kad uspije zaroniti vrlo brzo je voda baci van na površinu. Vodu mijenjamo svakih 1-2 dana jer se jako zamuti. Može li joj se nekako pomoći da se ne muči tako? Riba je već dosta stara (nismo 100% sigurni, ali ima preko 5 godina). Lijep pozdrav, Tomislav


O: Na žalost, opisano je vrlo čest slučaj kod lavljih glava. Naime, radi se o varijetetu vrste Carassius auratus koji je nastao vrlo intenzivnim selekcijskim naporima. Iako je varijetet prisutan već dugi niz godina te poprilično stabilno prenosi gene na nove generacije, intenziviranjem uzgoja (čime opada selekcija) više se ne radi na uklanjanju nepoželjnih gena, odnosno ispravljanju mana postojećeg varijeteta.

Kao što i sami vidite, radi se o poprilično “zbijenoj” ribici kod koje se raspored  i položaj unutarnjih organa uvelike razlikuje od „originala“, odnosno od karasa (Carassius carassius) koji je predak svih „zlatnih ribica“. Problem koji ste opisali je vezan uz kompenzaciju plovnosti, odnosno ispravno funkcioniranje ribljeg (plivaćeg) mjehura koji ribama omogućava promjenu dubine plivanja i položaja tijela. U nekim slučajevima simptomi nestaju nakon hranjenja graškom, ali isključivo onda kada je došlo do opstipacije koja dovodi do nakupljanja plinova u crijevima koji onda „pritišću“ plivaći mjehur. Grašak uglavnom pomogne kod opstipacije, čime se oslobode plinovi iz crijeva nakon čega ribica opet normalno pliva.

Jedna od metoda, koju pretpostavljam niste pokušali, je ta da ribu ostavite u plitkoj vodi (tek toliko da može plivati) nekoliko sati, smanjeni pritisak vode ponekad omogući da se tlakovi „iskompenziraju“ te plivaći mjehur opet „profunkcionira“. Na žalost, radi se o metodi koja može pomoći, iako je to „hitac na daljinu“ jer se ipak radi o takvom varijetetu kod kojeg je teško nešto napraviti.

Po pitanju dobi Vaše ribice, ona je u najboljim godinama, u dobrim uvjetima može poživjeti još dugi niz godina, čak i u sadašnjem stanju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr