Povratak

Edem pluća: simptomi i etiologija pojavi edema i vode u plućima mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam mačka koji je star 5 godina i prije tjedan dana se počeo jako čudno ponašati, prestao je obavljati nuždu i jesti. Otišli smo kod vetrinara i ustanovljeno je da ima vodu u plućima, temperaturu 42, otečene žlijezde zbog ne obavljanja nužde i ranicu na vratu koja se lagano ognojila. Dobio je antibiotike i infuziju, slijedeća 2 dana je samo ležao, čak je izgubio i svijest i odbijao je hranu i vodu. Pa smo opet bili kod veterinara koji mu je dao injekciju b-kompleksa, diuretik (jer i dalje ne obavlja nuždu) i antibiotik. Dan nakon terapije, jeo je i pio puno vode ali nije obavio veću nuždu, dok manju je i to u par navrata. Noćas je cijelo vrijeme bespomoćno ležao otvorenih očiju, potpuno opuštenog tijela i teško je disao, strašno je smršavio ali mu se trbuh zaokružio i nije ni tvrd ni mekan. Molim Vas za savjet, što nam je činiti dalje? Hvala. Tihana

O:
Hvala na ukazanom povjerenju, no prije svega bi Vašeg veterinara trebalo obavijestiti o nastalom stanju, odnosno čak pogoršanju simptoma kako bi pravovremenim pregledom terapiju mogao prilagoditi ili promijeniti a sve u svrhu sprječavanja komplikacija zdravstvenog stanja.

Općenito, edem pluća nastaje uslijed poremećaja kardiovaskularnog sustava ili se javlja samostalno, dakle, neovisno o bolestima srca.
Edem je uzrokovan pojačanom propustljivošću krvnih žila u plućima. Ova pojačana propustljivost rezultira u istjecanju tekućine u samo tkivo pluća čime nastaje otečenje ili edem. Uzroka pojačane propustljivosti krvnih žila u plućima je nekoliko: poremećaji mozga (trauma glave, prolongirani napadi), strujni udar (prilikom griženja električne žice, u igri), uslijed obstrukcije gornjih dišnih puteva (paraliza larinksa, plućni abscesi, tumori), sepse, pankreatitisa, teške alergijske reakcije, aspiracijske upale pluća. Kada nakupljanje tekućine u plućima postane značajno, nerijetko se na ovakvo stanje nadovezuje upalna reakcija i nakupljanje upalnih stanica u plućnom tkivu.
Kod bolesti srca dolazi do neravnoteže između hidrostatkog i osmotskog tlaka te, posljedično, prekomjernog istjecanja tekućine u plućno tkivo. Srčane bolesti mogu biti urođene ili stečene. Stečene bolesti srca učestalije su, pa tako imamo kronične bolesti srčanih zalistaka, dilatativnu kardiomiopatiju, no mačke najčešće pogađa hipertrofična kardiomiopatija. Zamor, gubitak apetita i težine, teže disanje, kašalj (naročito noću), samo su neki od simptoma već uznapredovale bolesti. Bolesne mačke mogu se ponašati sasvim normalno i zdravo, te samo odjednom razviti arterijsku tromboemboliju (kada zbog krvnog ugruška koji je začepio arterije ne mogu stati na stražnje noge) ili naglo uginuti. Poteškoće s disanjem koje su povezane s nakupljanjem tekućine u grudnom košu ili trbuhu također mogu nastati neprimjetno.
Edem pluća prate slijedeći simptomi: otežano disanje, ubrzano disanje, zauzimanje neuobičajenih stavova kako bi se olakšalo disanje, blijede ili plavkaste desni, pojačano slinjenje, ubrzani rad srca.
Dijagnoza se postavlja općim kliničkim pregledom u veterinarskoj ambulanti a po potrebi se ljubimac hospitalizira dok mu se disanje, odnosno, ovisno o uzroku, opće zdravstveno stanje ne stabilizira. Ukoliko se sumnja postavi na srčane bolesti, neminovno je potrebno provesti i kardiološku pretragu (EKG, te rentgenološki i ultrazvučni pregled srca). Stoga je pravovremena detekcija srčanih problema vrlo bitna za kontrolu i usporavanje tijeka bolesti. Na temelju postavljenje dijagnoze, određuje se adekvatna terapija.
Davati bilo kakvu prognozu u ovakvoj situaciji nije moguće. Svakako ćete se morati obratiti Vašem veterinaru a u najboljoj namjeri savjetujem Vam da joj pružite svu potrebnu njegu (kvalitetna ishrana, pošteda od fizičkih napora, ali i mir i tišinu što uključuje izbjegavanje stresnih situacija), pažnju te da slijedite savjete Vašeg veterinara u vezi terapije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr