Povratak

Krastice na nosnicama mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 


P:
Imam 2 mačića stara 2.5 mjeseca. Cijepljeni su i očišćeni od parazita. Jednoj mačkici se već duže vrijeme prave krastice u nosnicama. Nema nikakvog iscjetka, samo suhe krastice na rubu nosnica. Mačkica se normalno ponaša, igra se, jede i umiljata je, normalne težine. Nema problema pri disanju. Ne znam je li to bitno i povezano s ovim, ona nikada ne prede, mada uživa kad je se mazi. Trebam li te krastice ispirati s nečim? Drugi mačić ih nema. Također, imam i dvije odrasle mačke koje također nemaju krastice. Šaljem Vam i sliku. Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru.
Srdačan pozdrav, Marijana

O: Zahvaljujem Vam na slici jer sam na taj način "pregledala" promjene kod mačkice.

Pošto maca nema iscjetka iz nosa, može se isključiti upala gornjih dišnih puteva, ali bih posumnjala na lokalnu  upalu kože – dermatitis.


Ispod krastica je najvjerojatnije površinski upaljena koža, koja stalno vlaži, a kad se sekret sasuši, nastaje krastica. U slučaju da se krastica otkine vjerojatno bi se pojavio sukrvičasti iscjedak  iz kojeg bi, kad se sasuši, opet nastala krastica. Pošto je Vaša mačka još mlada, njen imuni sustav još nije u potpuosti razvijen, ali takve  promjene nisu  opasne za nju.

Promjene su mogle nastati pod utjecajem bakterija ili nekog nadražajnog sredstva, a mislim da nije u pitanju alergija jer nema promjena u široj okolini ni u nosnicama.

Preporučam Vam da krastice operete toplom vodom i aplicirate lokalni antiseptik, npr. Betadine otopina ili mast, ali pazite da ne zatvorite nosnice. Nakon  toga, preporučila bih Vam Flogoderm kremu, koja je indicirana za terapiju dermatitisa, a možete je pronaći u ljekarnama Pet centra.

Nešto više o dermatitisu alergijske etiologije možete pročitati u prijašnjem odgovoru Alergijski dermatitis kolegice Zdravke Rumihe, dr. vet. med.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr