Povratak

Mačić jede pijesak iz mačjeg WC-a

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačkicu staru 2 mj. Kupio sam wc i Hobby Easy clean. Zanima me hoće li što biti mačiću ako ga slučajno pojede? Luka

O: Ova pojava je relativno česta kod mladih ljubimaca. Naime, za vrijeme njihova navikavanja na obavljanje nužde na za to prilagođenom mjestu (wc za mačke i pijesak), oni nerijetko uzimaju pijesak misleći da je to hrana.

Naravno, bilo bi potrebno takvo ponašanje ljubimaca spriječiti jer uvijek postoji vjerojatnost iritacije probavna sustava s posljedičnim probavnim smetnjama. U tu svrhu potrebno je promatrati kao i paziti na samog ljubimca te u svakom trenutku kada pokuša jesti pijesak dati mu do znanja da to nije doro. Također, vlasnici savjetuju da se ne uzima u tako mlađoj dobi pijesak koji radi grudice jer isti nerijetko dodatno intrigira ljubimca i na neki način potencira uzimanje.

Više o privikavanju mačića na higijenski pijesak možete saznati u odgovoru kolegice Zdravke Rumihe, dr. vet. med. Privikavanje mačića na higijenski pijesak.

Za vrijeme rasta i razvoja mačića, osigurajte mu kvalitetnu i prikladnu prehranu koja će dodatno osigurati sve potrebite nutritivne elemente nužne za nesmetani rast i razvoj te spriječiti eventualne deficite u organizmu koji za posljedicu mogu imati specifično ponašanje (uzimanje pijeska, zida, kamenčića).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr