Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas, recite mi što može biti uzrok curenja sluzi iz mačje stražnjice i kako se liječi? Zabrinuta sam za svog mačka.
Unaprijed hvala, Elly

O: Sluz u stolici se javlja kod ubrzanog prolaza crijevnog sadržaja, kod bolesti debelog crijeva (kolitis), malapsorpcije, upale crijeva,...

Naime, bilo koja iritacija sluznice crijeva, može za posljedicu imati poremećaje u probavi i normalnom metabolizmu ljubimca te pojavu sluzi u stolici.

U većini gore navedenih slučajeva, potrebno bi bilo posjetiti veterinara i krenuti s odgovarajućom terapijom. Uz liječenje, nerijetko se propisuju i određene medicinske hrane namijenjene za različite gastrointestinalne poremećaje, kao što su Intestinal od Royal Canina ili Intestinal od Eukanube ili i/d od Hill'sa.
 
Navedene dijete dolaze u suhom ili konzerviranom obliku te bi ih trebalo davati prema propisanim dnevnim dozama (naznačeno na tablicama na pakiranju). Također, ukupnu dnevnu dozu bi trebalo podijeliti u što više malih obroka (3-5) te na takav način spriječiti dodatno opterećenje iritirane sluznice probavnog sustava.

Nekontrolirana stolica i pojava nekontroliranog lučenja sluzi pojavljuje se i u slučajevima poremećaja na završnom dijelu debelog crijeva. Naime, u određenim slučajevima moguće su ozljede, izvrtanja, upale ili popuštanja sfinktera rektuma s posljedičnom sličnom kliničkom slikom u ljubimca. U prije navedenim slučajevima, nužan je hitan odlazak kod veterinara, a sve kako bi se prevenirale moguće teže komplikacije zdravlja ljubimca.

U svakom slučaju, ovisno o uzroku primjenjuje se i odgovarajuće liječenje. Stoga, savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite svog veterinara kako bi isti bio u mogućnosti odrediti uzrok te u skladu s njim prikladnu terapiju.

OZNAKE: