Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Možete li mi reći nešto više o aljaškim  malamutima i haskijima? Koje su razlike između te dvije pasmine? Naime, namjeravam imati jednog psa za rekreaciju i više bih volio imati nekog vučnog psa da me vuče na biciklu. Koju bi mi vi pasminu preporučili? Hvala unaprijed,
Željko

O: Alaskan Malamute - Aljaški malamut pripada V. FCI skupina - psi tipa špic i psi primitivnog tipa. Malamut je privržen, inteligentan, vjeran, bistar, malo tvrdoglav i dominantan pas. Uči brzo i vrlo je izdržljiv.

Visina u grebenu kod mužjaka iznosi otprilike 64 cm, kod ženke 58 cm. Malamut ima gustu, grubu vanjsku dlaku s masnom i vunastom poddlakom. Dozvoljene boje su vučja ili crno - bijela, uvijek sa svjetlijim trbuhom i svijetlom maskom. Sama dlaka, ovog psa, iziskuje malo njege. Usprkos svojoj ljubaznoj naravi treba čvrstu ruku (razumnog i principijelnog vlasnika). Dobro se slaže s djecom, dok prema psima istog spola mogu pokazivati dominantno poanašanje. Psi ove pasmine trebaju puno kretanja. Mogu živjeti u kući i vani, ali ne vole biti sami. Vodite ga uvijek na uzici i pazite da uvijek sluša Vaše naredbe. U protivnom bi mogao brzo otići tj. odlutati.

Siberian Husky - Sibirski haski pripada isto V. FCI skupina - psi tipa špic i psi primitivnog tipa. Haski je neovisan i tvrdoglav, inteligentan, pun energije i veseo pas koji voli lutati. Veoma je orijentiran na čovjeka i privržen svojoj obitelji. Visina mužjaka iznosi između 53 i 60 cm, visina ženke između 51 i 56 cm. Haski ima dvostruku dlaku, pokrivna dlaka je ravna, srednje duga i priljubljena, poddlaka je mekana. Sve boje i kombinacije su dozvoljene. Najčešće su siva, crna, crvena i šarena. Dlaka je oko glave i na donjoj strani trbuha svjetlija. Kod ove pasmine su dozvoljene plave oči. Haski je poslušan samo onda ako uvidi smisao neke naredbe. Psi ove pasmine dobro se ponašaju prema djeci i prema drugim psima. Ovoj pasmini je potrebno omogućiti puno kretanja i za to ne postoji kompromis. Usamljeni haskiji, koji k tome nemaju dovoljno kretanja, reagiraju jakim zavijanjem. Premalo pažnje i brige će ih izazvati da reagiraju svojeglavo i tvrdoglavo. Na šetnju ga izvodite samo s uzicom jer nije sigurno da neće odlutati.

Osim što je aljaški malamut jače i snažnije konstitucije, on ima i snažnije izražen nagon za "lutanjem". Pojava plavih očiju kod malamuta predstavlja tešku grešku u uzgoju.

Sa stajališta rekreacije, i malamut i haski će zadovoljiti sve Vaše potrebe.

OZNAKE: