Povratak

Erlihioza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moj pas, bobtail star 2,5 godine, mesec dana je bolestan, a veterinari ne mogu da otkriju razlog. Pas ima anemiju i veliki pad leukocita. Prvi simptomi su bili upala kože na glavi, za koju su veterinari rekli da je alergija pa su je tretirali dextametazonom. Kad to nije pomoglo i nakon 10 dana pas je dobio temperaturu pa su mu uradili krvni nalaz, prema kojem su leukociti bili 0.8, a i drugi parametri su bili niski eritrociti 3.5, trombociti 30, hemoglobin 75. Veterinar je pretpostavio da se radi o kroničnom obliku erlihije pa je počeo tretirati Vibramicinom i infuzijama s vitaminima 7 dana, a dao mu je i imizol injekciju 2 puta u razmaku od 7 dana. Nakon 7 dana stanje mog pasa je bilo još gore pa smo promenili veterinara.

Dobio je tjelesnu temperaturu i imao je neke crveno-modre fleke na određenim dijelovima tijela. Novi veterinar je prekinuo terapiju kako bi se pas mogao iščistiti od prevelikih doza lijekova. Tadašnji krvni nalaz je pokazao leukocite 2.9, a eritrocite 1.2. Polako je temperatura počela padati i pas je počeo jesti i trčati normalno. Juče su mu opet radili krvni nalaz i sad su leukociti 1.3, a eritrociti 2.6, trombociti 22, hemoglobin 75. Gledali su ga na eho i bubrezi i jetra su OK, ali ima povećanu slezenu. Pas je veseo, jede normalno, izmet je normalan, ne povraća... Veterinar je nam rekao da to se može povući samo od sebe, a ako to ne bude slučaj da bi bila potrebna kirurška intervencija. Molila bih vas za savjet ili mišljenje oko našeg stanja. 
Hvala, Ana

O: Erlihioza je bolest u pasa uzrokovna rikecijom Ehrlichia spp., podijeljenom u tri grupe: 1. E. Canis (nađene u cirkulirajućim leukocitima), E. Ewingii (pseća granulocitna erlihioza) i E. Chafeeensis (subklinička infekcija) 2. E. Equi i E. Phahocytophila 3. E. Risticii i Sennetsu. Najnovija istraživanja pokazuju da ima još neidentificiranih Ehrlichia u pasa.

Patofiziologija E. Canis "- Riphicephalus sanguineus (krpelj) prenosi bolest preko sline psima. Period inkubacije je 1 do 3 tjedana. Bolest ima 3 stadija.

U akutnom obliku se uzročnik širi od mjesta ugriza krpelja u slezenu, jetru i limfne čvorove i uzrokuje povećanje tih organa te blagu trombocitopeniju (smanjenje broja trombocita), zahvaća endotelne stanice i uzrokuje upalu krvnih žila (vaskulitis). Skraćuje vijek trombocita i tako trombocitopeniju, promjenljivu leukopeniju (smanjenje broja leukocita) te blagu anemiju.

Subklinički tijek (bez kliničkih simptoma) "- rikecije perzistiraju u organizmu, protutijela reagiraju pojačanim imunim odgovorom, trombocitopenija i dalje perzistira. Kronični tijek: zahvaćena je funkcija koštane srži. Javlja se sklonost krvarenju zbog trombocitopenije i vaskulitisa, povećanje limfnih čvorova, slezene. Promjene na CNS-u, očima i plućima posljedica su vaskulitisa.

Postoji pasminska predispozicija E. Canis u dobermana i njemačkih ovčara.

U anamnezi od vlasnika saznajemo da je pas letargičan, depresivan, ne jede, ima vrućicu, javljaju se spontana krvarenja (prilikom kihanja iz nosa), respiratorne smetnje, nekoordiniranost kretnji, tik glave i bol u oku. Dobivamo podatak o nalazu krpelja.

Kliničkom pretragom u akutnoj fazi bolesti nalazimo krvarenja po mukoznim membranama, povezano s vrućicom i povećanje svih limfnih čvorova. Na plućima nalazimo otežano disanje i šumove, povećanu osjetljivost.

Mnogi psi ozdrave bez terapije i prijeđu u subkliničku fazu.

U kroničnoj fazi bolest se pojavljuje u neendemskim područjima. Nastaju spontana krvarenja, anemija, povećanje svih limfnih čvorova, edem mošnje i ekstremiteta, povećanje slezene i jetre, upala oka.

Rizični faktor je česta istovremena pojava i babezioze, hemobartoneloze i hepatozoonoze koji pogoršavaju stanje.

Diferencijalno dijegnostički treba eliminirati imunološki izazvanu trombocitoeniju, sistemski lupus eritrematosus, multipli mijelom, kroničnu limfocitnu leukemiju i brucelozu.

Nalaz krvi u akutnom stadiju je trombocitopenija, anemija, leukopenija, leukocitoza i monocitoza (povećanje broja) ukoliko bolest prelazi u kronični oblik, blago povećanje vrijednosti jetrenih enzima, ureje, kreatinina i ukupnog bilirubina. Hiperglobulinemija se javlja postepeno 1 do 3 tjedna postinfekcijski. Proteinurija u polovice pacijenata.

U kroničnom tijeku javlja se pancitopenija, hiperglobulinemija, hipoalbuminemija te visoke vrijednosti ureje i kreatinina. Ostali laboratorijski testovi su serološki.

Liječenje u akutnoj fazi daje izvrsnu prognozu ukoliko je primijenjena adekvatna terapija. U kroničnom slučaju  za oporavak treba oko mjesec dana o prognoza je loša ako je jako zahvaćena koštana srž. Progresija iz akutne u kroničnu fazu može biti spriječena sa ranim efektivnim liječenjem no u mnogih pasa moguć je relaps bolesti i godinu dana kasnije.

Za liječenje se koristi doksiciklin koji je tetraciklin (Vibramicin) i imidokarb (Imizol).

Ukoliko je bilo riječ o erlihiozi, terapija za tu bolest bila je u potpunosti ispravna. Pošto je u diferencijalnoj dijagnozi spomenuto što bi se još moglo manifestirati sa sličnim simptomima, Vi uvijek imate pravo potražiti drugo mišljenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr