Povratak

Hiperadrenokorticizam (Kušingova bolest)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Za pudlicu staru 14 godina veterinarka je rekla da je očito dobio Kušingov sindrom/bolest. Međutim, utvrđivanje dijagnoze zahtjeva dodatne skuplje pretrage, a ne želi nam prepisati terapiju bez tih pretraga. Zanima me je li zaista potrebno ići toliko u širinu da bi se utvrdila točna terapija ili se mlada doktorica na nama "uči"? Također, pas koristi Phenobarbitol zbog napadaja prije godinu dana pa me zanima je li to mogući uzrok i postoji li neko "neslaganje" s drugim lijekovima? Bi li pomoglo uzimanje nekih vitamina, vidim na stranicama da ima prilično dobrih i da li su štetni u kombinaciji sa fenobarbitolima? Hvala unaprijed, Ivana

O: Hiperadrenokorticizam (Kušingova bolest) u pasa se javlja zbog povećane produkcije endogenih steroidnih hormona (uglavnom glukokortikoida, a nekada i mineralokortikoida i spolnih hormona u kori nadbubrežne žlijezde). Jatrogeni hiperadrenokorticizam (uzrokovan nekim lijekovima) može se javiti u bilo koje dobi i najčešći je kod kroničnog svrbeža i imunoposredovanih stanja kod koji su primjenjivani dugodjelujući kortikosteroidi.

Spontani hiperadrenokorticizam javlja se u srednje starih do starih pasa i najviše se javlja kod boksera, boston terijera, jazavčara, pudla i škotskih terijera.

Kožni simptomi su mutna dlaka i obostrane simetrične alopecije (područja bez dlake) koja se mogu proširiti i na cijelo tijelo, ali su najčešće na glavi i ekstremitetima. Na tim mjestima se dlaka lako iščupa, a koža je bez tonusa, tanka i hiperpigmentirana. Na trbuhu se pojavljuju strije i komedoni (miteseri) te kalcinoza kože (mala točkasta područja kalcifikacije koja mogu biti jako bolna). Kronična površinska gnojna upala kože, gljivice i demodikoza (šugarac) najčešće su prvi uzroci zbog kojih se vlasnik javlja veterinaru. Pojačana žeđ i glad su česti. Mišićna slabost, proširen trbuh (zbog povećane jetre, redistribucije masti i slabih trbušnih mišića), povećana primljivost na infekcije, pojačano dahtanje i promjenjivo ponašanje ili neurološki simptomi su često prisutni.

Krvnom pretragom nalazi se povećan broj neutrofila i smanjen limfocita i eozinofila. U 90% slučajeva povećana je alkalna fosfataza, srednje do značajno povcećana ALT (jetreni enzim) te povećani kolesterol, trigliceridi ili glukoza. U urinu se može naći bakterije, proteimi i šećer. Dermatohistopatološki su promjene općenite za endokrine promjene.  Mineralizacija (kalcinoza), tanka koža  mogu ukazivati na bolest, ali ne moraju biti uvijek prisutni. Ulltrazvukom trbušne šupljine može se vidjeti povećanje ili tumor nadbubrežne žlijezde. Objektivna dijagnoza hiperadrenokorticizma zahtjeva provedbu specifičnih endokrinoloških testova koji uključuju ACTH stimulacijski test, deksametazon supresijski test i omjer kortizola i kreatinina u urinu.

Pojačana žeđ i glad koji se javljaju kao simptomi Kušingove bolesti mogu se javiti  i kod pasa koji primaju Phenobarbitol.

Što se interakcije lijekova tiče, Phenobarbitol će bitnije utjecati na djelovanje antikoagulansa, kortikosteroida i nekih antibiotika (npr. doxycycline, griseofulvin).

Istraživanja pokazuju da se kod dulje primjene fenobarbitala u organizmu psa javljaju defitici folne kiseline, vitaminima D, K, B6 i B12, kao i kalcija. Stoga Vam preporučam da u prehranu psa uvedete neki od vitaminsko mineralnih dodataka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr