Povratak

Hot spots - akutni vlažni dermatitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Engleski seter već 1.5 g. ima problema s otpadanjem dlake i crvenilom kože. Pas stalno liže šape i upaljeno područje. Veterinari su preporučili Hill's Sensitive Skin hranu, biotin 3 mj. i kupke u Plivaseptu. Ništa do sada ne pomaže, upaljeno područje se širi sve više. Slike su u prilogu. Molim savjet. Srdačan pozdrav, Željko


O: Prema onome što ste opisali i prema priloženim fotografijam, kod Vašeg ljubimca je najvjerojatnije riječ o akutnom vlažnom dermatitisu, popularno zvanom Hot spots. Riječ je o bolesti koja se najčešće javlja kod dugodlakih pasmina pasa ili kod onih sa gustom poddlakom. Obično je uzrokovana lokalnom alergijskom reakcijom na specifični antigen. Ugrizi insekata, osobito buha, najčešći su uzročnici.

Od ostalih mogućih uzroka u obzir mogu doći alergije na hranu ili neki inhalacijski alergen, grinje ili šugarci, infekcije uha, neadekvatno držanje, neke vrste trava, bolesti analnih žlijezda, displazija kuka i druge degenerativne bolesti zglobova.

Hot spots su zapravo okrugle lezije koje se obično nalaze na vratu, bedrima ili duž bočne strane prsa. Ove su povrede vlažne, upaljene, bez dlake i obično dosta bolne. Životinje najčešće ližu, grizu i grebu navedene promjene što još više iritira već nadraženu kožu. Važno je još spomenuti i to da se ove lezije znaju dramatično povećati u vrlo kratkom vremenskom periodu.
 
Što se tiče pojavnosti, ova se bolest rijetko javlja u hladnijim područjima. Također podjednako se javlja kod kućnih pasa i onih koji žive vani. Kod dosta njih će se ove lezije javiti i nekoliko puta tijekom života, dok će se kod nekih pojaviti jednom i nestati za manje od tjedan dana.
 
Što se tiče liječenja, potrebno je svakako ukloniti uzrok i spriječiti daljnje širenje lezija.

Prvi korak u tretiranju hot spota je šišanje ili brijanje dlake na i oko samih lezija. To će omogućiti prodor zraka do upaljenog tkiva i tako olakšati liječenje. Zatim je lezije potrebno očistiti nekom blagom otopinom poput pjenušavog Plivasepta (roza boje), a nakon toga nanijeti antibiotsku mast. Kod ozbiljnijih slučajeva potrebno je davati i antibiotike oralno, a po potrebi i protuupalne lijekove (aspirin). Kako bi spriječili češanje, psu se preporuča staviti i tzv. elizabetanski ovratnik te po potrebi skratiti nokte.

I na kraju, što se tiče same prevencije, vrlo je važno redovito korištenje preparata protiv buha.
 
Nešto više o ovoj bolesti možete pročitati i u ranije objavljenim odgovorima mojih kolega naslovljenim Upaljeno i crveno područje bez dlake na koži psa – hot spot, Hot spots te Hot Spot ili alergija na hranu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr