Povratak

Nimfomanija kao pojava u sterilizirane mačke / Endokrine i egzokrine žlijezde i funkcija istih

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 


P:
Imam micu staru malo više od godine dana, sterilizirana je. Rano u proljeće, nije pokazivala nikakve znakove bolesti osim što je bila malo manje razigrana, izmjerila sam joj tem. i bila je 42,3. Veterinar nije kod pregleda uočio ništa od čega bi imala visoku tem. ali sam je vozila na injekcije antibiotika. Veterinar mi je rekao da je to dosta visoka tem. i ako je imala više od 3 dana da je lako moguće da su ostale neke posljedice. Ona se normalno ponašala, samo što manje jede i stalno mršavi. Sada se već tjedan dana tjera. Ima sve znakove tjeranja i na spolovilu i po ponašanju. Budući da živim na selu, na njoj se doslovno redaju seoski mačori, malo smiješno, ali meni više nije. Sva je jadna izguljene dlake, samo lunja i hoda i traži mužjake. Veterinar mi je rekao da se vjerojatno radi o nadbubrežnoj žljezdi ali da on nezna da li postoji kakav lijek za to. Molim vas da mi odgovoriti može li se njoj kako pomoći, jer prelijepa mica se pretvorila u kostura i u ovisnicu o mužjacima. Unaprijed vam hvala. Katica

O:
Pošto i sama imam kastriranu mačku, na kojoj primjećujem samo pozitivne promjene,  mogu reći da sa vašom mačkom nešto ozbiljno nije u redu. 

Nimfomanija je posljedica pojačanog izlučivanja estrogena -ženskih spolnih hormona, koji se produciraju u jajnicima, koji su cistično promijenjeni. Policistični jajnici mogu dovesti i do upale maternice i to često gnojne - piometra. Tada se javlja visoka temperatura, pojačana žeđ i mršavljenje.
Nešto više o tome možete pročitati u prijašnjim odgovorima: Iscjedak iz spolnog otvora mačke/ Higijenske mjere u kontaktu s mačkom i mogućnost prijenosa bolesti na čovjeka, Vaginalni iscjedak i sumnja na piometru gnojnu upalu maternice.

Bila bih slobodna posumnjati da kastracija vaše mačke nije dobro napravljena, u smislu da jajnici nisu izvađeni u potpunosti te da izlučuju spolne hormone koji su doveli do tog stanja. Preporučila bih detaljniji pregled te UZV i RTG pretragu maternice te pretragu krvi.
Bilo bi preporučljivo da mačku odvedete u specijaliziranu veterinarsku ambulantu u kojoj možete obaviti te pretrage ili  Kliniku za porodništvo Veterinarskog fakulteta, Heinzelova 55 u Zagrebu. Žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem (endokrine ) izlučuju hormone u krv ,koji djeluju na određena mjesta u organizmu i imaju važne funkcije.

Tipične endokrine žlijezde su hipofiza, štitnjača i nadbubrežna žlijezda. Za razliku od njih, tipične egzokrine žlijezde su žlijezde slinovnice, znojne žlijezde i žlijezde u probavnom sustavu. Nadbubrežna žlijezda je trokutasta endokrina žlijezda, koja se nalazi na vrhu svakog bubrega.  Njena glavna odgovornost je regulacija stresnog odgovora putem sinteze kortikosteroida, uključujući kortizon i adrenalin,  te regulacije elektrolita u izvanstaničnoj tekućini tijela. Sastoji se iz dva dijela: kore i srži, koji se međusobno razlikuju i po porijeklu i po funkciji. Kora nadbubrežne žlijezde izlučuje tridesetak različitih hormona.

Svi su oni po svojoj kemijskoj građi steroidni hormoni, a prema djelovanju mogu biti mineralokortikoidi, glukokortikoidi i spolni hormoni. Mineralokortikoidi su aldosteron i kortikosteron, koji reguliraju promet elektrolita (natrija i kalija) i vode, čime održavaju homeostazu. Glukokortikoidi, među kojima je najaktivniji kortizol, reguliraju metabolizam ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Androgeni i estrogeni hormoni, koji utječu na razvoj spolnih organa u dječjem uzrastu, ali kasnije nemaju značajnu ulogu u spolnom ciklusu. Srž nadbubrežne žlijezde luči adrenalin i noradrenalin. Njihovo djelovanje je slično djelovanju simpatičkog živčanog sustava – ubrzavaju rad srca, povećavaju krvni tlak itd.

O poremećenom izlučivanju hormona nadbubrežne žlijezde možete pročitati u prijašnjem odgovoru: Hipotireodizam / Hiperadrenokorticizam –Kusingova bolest.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr