Povratak

Treći očni kapak i kašalj / Prehlada

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Javljam vam se zabrinut za svog mačka. Odnedavno sam primijetio da su mu oči suzne, mislio sam daje zbog vjetra i prašine ali pojavilo se to bijelo kod oba oka (prilog slika) što me zabrinulo. Mačak je star 6 godina, kastriran i kućni. Hranim ga namjenskom hranom za kućne sterilizirane dugodlake mačke. U doticaju je s vanjskim mačkama kad je u dvorištu. Nuždu obavlja normalno, stolica je kakva treba biti, pije vode, jede, sve osim ovoga. Bio sam kod veterinara prije mjesec dana kad je pojeo komad celofana (mislim da je celofan) i dosta je kašljao, ali veterinar je rekao da je mačak u redu. Molim savjet.
Hvala. Enrik

O: Navedena opna u unutrašnjem kutu oka predstavlja treći očni kapak, koji je normalan dio oka u pasa i mačaka. Normalno se uglavnom ne vidi, a ima određenu ulogu u fiziologiji oka. Smješten je u medijalnom kutu oka i sastoji se od hrskavice u obliku slova T. Treći očni kapak imaju psi i mačke, a funkcija mu je pretežno u zaštiti oka, mehanički, ali i premazivanje rožnice tankim slojem suza, kako bi rožnica bila vlažna.

Treći očni kapak može biti ponekad jače izražen pa govorimo o protruziji koja se  događa kada je imunitet narušen. Treći očni kapak može biti vidljiv povremeno ili stalno. Moguća je upala limfnih folikula, koji se nalaze sa unutrašnje strane oka, kao i pojava stranog tijela poput travke, iako je to češće kod pasa. Ukoliko se radi o povremenoj protruziji, kada se ukloni primarni uzrok (bolest zbog koje je nastala), trebalo bi doći do spontanog povlačenja trećeg očnog kapka, međutim, ukoliko se radi o trajnoj protruziji (koja ometa vid), liječenje je isključivo kirurškim putem.


Kod Vašeg ljubimca vjerojatno se radi o prehladi koja je počela još prije mjesec dana s obzirom na to da je maca tada kašljala. Prate je simptomi poput kihanja, iscjedka iz nosa, konjunktivitisa, iscjedka iz očiju, gubitka apetita, povišene tjelesne temperature te depresija. Detaljinije je ovoj temi na našim stranicama pisao kolega, u svom odgovoru naslovljenom Gripa i prehlada u mačaka.
 
Potrebno je macu hraniti potpunom hranom visoke probavljivostiu manjim obrocima (npr. Brit, Royal Canin, Hill's, Pro plan), a također je poželjno i dodavanje vitaminskih dodataka, primjerice u obliku pasti (npr. Calo pet pasta).
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam da potražite pomoć veterinara koji će postaviti dijagnozu i odrediti odgovarajuću terapiju te odrediti je li riječ o procesu lokalne ili opće naravi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr