Povratak

Glista u nosu mačića / Tretman protiv glista

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Udomili smo mače koje nam je priraslo toliko srcu pa je stalno kod nas u kući. Hrani se kupovnom hranom i obavlja nuždu u pijesak, staro je nekih 4-5mijeseci. Neki dan smo ga malo pustili u dvorište da se poigra i počelo je da kiše pa sam primijetio da mu je nešto u nosu, ali kada sam izvukao iz nosnice ostao sam šokiran bila je to duga bijela glista barem je tako izgledala koja se mrdala. Molim vas da nam pomognete i napišete svoje mišljenje o ovoj bolesti jer nam je jako važno da izliječimo našu macu. Odmah smo otišli kod veterinara i kupili tabletu protiv parazita, ali dali ona dijeluje ako su slučajno plućne gliste?
Unapred zahvalni na odgovoru, sa poštovanjem i nadom na što bržem odgovoru.

O: U tankom crijevu mačke vrlo se često može naći glista Toxocara cati. Blijedo je žućkaste do bijele boje, veličine adulta (odraslog stadija parazita) 5-18 cm, a jajašca su veličine 85 x 75 mikrometara. Odrasle gliste izlučuju mnoštvo sitnih jajašaca, koja izmetom dospijevaju u okoliš. Kada takvo jajašce ponovo dospije u probavni sustav mačaka, u crijevu se oslobađa ličinka koja putuje do jetre, iz jetre dijelom u mišičje, a drugim

dijelom u pluća. Ličinke koje dospiju u pluća, životinja iskašljava. Taj iskašljani sadržaj može ponovo progutati, pa ličinke ponovo dospijevaju u probavni trakt gdje se razviju u svoj konačni oblik.

Mačići se invadiraju preko majčinog mlijeka, a odrasle gliste obično ispovraćaju. Odrasle se mačke invadiraju preko hrane ili vode kontaminirane jajašcima glista.

Simptomi infestacije s glistama: napeti i tvrdi trbuh, čiji je volumen višestruko povećan; životinja mršavi unatoč dobrom apetitu; bezvoljnost; proljev; blijede sluznice; u povraćenom sadržaju kao i u stolici se mogu vidjeti odrasli oblici glista ili njihovi razvojni oblici,...
 
Utvrđene gliste kod kućnih ljubimaca se eliminiraju primjenom odgovarajućih antiparazitskih preparata. Danas na tržištu postoje različiti preparati kao i oblici istih - paste, tablete, ampule,... U skladu s naputcima svakog pojedinog proizvođača antiparazitskih preparata, primjenom se može upotpunosti provesti eradikacija parazita. Naravno, za maksimalnu sigurnost potrebno bi bilo, po provedenoj terapiji, ponovno posjetiti svojeg veterinara (provesti kontrolu terapije te ju po potrebi ponoviti). Također, u "borbi" protiv unutarnjih parazita, velika važnost se posvećuje i prevenciji. U tu svrhu, poželjno bi bilo svaka 3-4 mjescea tretirati ljubimca s nekim od preparata protiv unutarnjih parazita te na takav način spriječiti kao i liječiti eventualnu infestaciju s parazitima.

Mačke koje nisu adekvatno i redovito tretirane protiv parazita mogu imati i plućne parazite (npr. Capillaria aerofila, Aelurostrongylus abstrusus) koje se manifestiraju kašljem i smanjenom aktivnošću, dok u slučajevima manje invazije, simptoma ni ne mora biti. U dijagnostici plućnih parazita potrebno bi bilo provesti temeljitu kliničku pretragu s posebnim naglaskom na dišni sustav (auskultacija pluća, rentgenska pretraga pluća, koprološka pretraga, krvna slika,...). U liječenju se primjenjuju preparati koji sadrže djelatne tvari poput fenbendazola, albendazola, prazikvantela,... Primjenom ciljanih preparata kroz određeno vrijeme (prema naputku proizvođača) moguće je ukloniti infestaciju s unutrašnjim parazitima.

Više informacija o nekima od preparata koji se koriste u tretiranju unutrašnjih parazita možete saznati u ranije objavljenom odgovoru moje kolegice, naslovljenom Preparati za suzbijanje glista.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr