Povratak

Nestabilnost i problem s hodanjem mačića / Sindrom drhtanja mačića / Ataksije i inkoordinacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mače staro mjesec dana. Zadnje šape su mu nestabilne i svaki put kad se osloni na njih padne, dok druga dva mačeta hodaju ispravno. Mislila sam da će i njemu šape ojačati nakon par dana, ali i dalje ne može pravilno hodati. Da li mu trebaju neki vitamini ili još vremena? Tamara

O: Općenito o poremećajima ravnoteže u mačaka pisala sam u ranije objavljenom odgovoru naslovljenom Gubitak osjećaja ravnoteže.

Ipak, u mačaka su poznate mnoge urođene anomalije, među koje spadaju i ataksije i inkoordinacije. U mačića starosti 4-6 tjedana često se i uočavaju prvi simptomi kao što su to poremećaji koordinacije, široki stav, široki hod te grčevi. Nerazvijenost malog mozga karakterizira se poremetnjama koordinacije i kretanja i ukoliko se one ne pogoršaju, takvom mačiću ne ometaju funkcioniranje te uz prilagodbu okoliša mačka se može prilagoditi.

Kod distalne polineuropatije simptomi počinju s 8-10 tjedana. Mačići stalno padaju i imaju problema sa hodanjem. Neuroaksonalna distrofija manifestira se blijedom bojom dlake, s 5 tjedana starosti mačići pokazuju simptome klimanja glavom, što se pojačava sa 6 tjedana i na kraju s 8 tjedana kretnje su im posve nekoordinirane. Vid i sluh su slabi i razvoj je usporen.

Sindrom drhtanja mačića javlja se s 10 dana starosti (kada se mačići počinju kretati). Pogoršava se do odbića, da bi se s 12 tjedana mačkice potpuno oporavile. Mora ih se držati da bi mogle jesti.

Tremor (podrhtavanje) cijelog tijela javlja se s 2-4 tjedna starosti i prestaje jedino kada mačić u potpunosti miruje.

Općenito se može reći kako su uzroci abnormalnog hodanja u mačića, odnosno nemogućnosti fiziološkog korištenja svih ekstremiteta: problemi sa živčanim sustavom, problemi s drugim sustavom organa u tijelu koje imaju utjecaja na to kako mozak ili živci funkcioniraju, slabost (mnogo mogućih uzroka, kao što je anemija, nedostatak hrane ili tekućine), ortopedski problemi (problemi sa kostima i zglobovima) te problemi mišićnog sustava.

Kao što je vidljivo iz svega rečenog, brojni su mogući uzroci opisanog stanja, te je nužno provesti cjeloviti dijagnostički postupak, a sve kako bi se utvrdilo o čemu se točno radi kod Vašeg mačića. Stoga Vam savjetujem da ga odvedete na kompletan veterinarski pregled, kako bi se postavila točna dijagnoza, te na temelju dijagnoze odredila prikladna terapija.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr