Povratak

Bradavičaste kvržice i izrasline na koži kujice starije dobi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko Bartoniček, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam četrnaestogodišnju kujicu pasmine maltezer. Otprilike 3-4 godine joj se po tijelu stvaraju male tvrde kvržice, kao bradavice, za koje su nam rekli da su bezopasne te da su normalna pojava kod starijih pasa. Nedavno sam primjetila da joj se na glavi, blizu njuškice, pojavila veća kvržica potpuno drugačije strukture. Na dodir je vrlo mekana, kao da je ispunjena tekućinom. Čitala sam po raznim forumima da ako ne mijenja veličinu ili boju ne bi trebalo biti ništa opasno, no zaista me brine što bi to moglo biti. Inače, operirana je prije nekoliko godina. Imala je problema s bubrežnim kamencima i jajnicima koje su izvadili zajedno s maternicom. Od tada nije imala nikakvih problema. Unaprijed hvala na Vašem odgovoru. Anja

O: Kvržice kao promjene koje vlasnici mogu uočiti kod svojih psećjih ljubimaca mogu imati zaista šarolike dijagnoze. Iskusniji praktičari mogu već i na izgled same izrasline posumnjati kakve je naravi promjena koja se pojavila na koži psa, no ponekad je potrebno uzeti dio tkiva kvržice da bi se ustvrdila prava narav promjene.

Kvržice mogu biti epitelijalne novotvorevine (papilloma, keratoacanthoma), novotvorevine u folikulima dlake (trichoepithelioma, pilomatrixoma), novotvorevine žljezdi lojnica (adenomas, epitheliomas), epidermoidne ciste, folikularne ciste, xanthoma, hygroma,...), kao i nekancerogene prirode (apseci, ciste, bradavice, inficirani dlačni folikuli, hematomi).

Papilomi, bradavičaste izrasline, koje opisujete u Vašem pitanju, najčešće se javljaju na području glave, vrata, prsa, trbuha i ekstremiteta, a ustvari su novotvorevine površinskog sloja kože dosta često uočljive u štenaca u razvoju te u starih pasa. Smatra se najčešće da nastaju uslijed pada imuniteta psa.

Dakle, zaista mogu varirati prirode stvari. Iz ovog razloga svakako bih Vas uputila da posjetite Vašeg veterinara koji će znati pristupiti problemu i njegovom rješavanju.

O samim promjenama na koži pisala je i moja kolegica, pod naslovom Bradavice (papilomatoza) i kvržice na koži psa.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr