Povratak

Bradavice (papilomatoza) i kvržice na koži psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja kujica je stara 9. mjeseci i upravo je u fazi tjeranja. Prije dva dana su joj se na usnama pojavile ružičaste bradavice. Neke su veličine graška, a neke nešto manje. Već sam vidjela na jednoj kujici prije 2 mjeseca, ali je ona imala samo jednu na usni. Da li je to virusna bradavica i da li je zarazno za ljude? Na koji način se liječi? Da li je dovoljno pojačati vitamine i koje? Rekli su nam da će one same otpasti, no nisu rekli za koliko pa Vas molim odgovor i za to. Puno hvala! Ana

O:
Kod mlađih (ali i kod starijih) pasa, uslijed pada imuniteta može doći do pojave bradavica, izazvanih papiloma virusom.

Papilomatoza je virusno oboljenje koje se manifestira bradavičastim izraslinama, na koži i sluznici. Uzročnik je dakle, papiloma virus koji pokazuje afinitet prema koži i sluznicama. Iako su papilomatoze različitih vrsta životinja morfološki slične, bolest kod svake vrste izaziva antigeno različit virus.

Papilomi (bradavičaste izrasline) najčešće se javljaju na području glave, vrata, prsa, trbuha i ekstremiteta, a osim navedenih izraslina životinja ne pokazuje neke druge simptome, odnosno drugih promjena nema.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike, te pato-histološkog i serološkog nalaza.

Najbolje je psa odvesti veterinaru na pregled, kako bi se postavila točna dijagnoza i na osnovu toga provela primjerena terapija (odstranjivanje bradavica).

S obzirom da su infekciji podložni organizmi oslabljenog imuniteta (npr. jedinke izložene stresu, kvalitativno ili kvantitativno neuhranjenene jedinke), savjetujem Vam da psa hranite nekom od premium ili superpremium hrana za mlade pse, kao i da uvedete u ishranu neki od preparata za jačanje imuniteta.

U Pet centru možete naći veliki izbor visoko kvalitetne hrane kao i preparate namijenjene za jačanje imuniteta i podizanje opće otpornosti organizma. Jedan od njih je "Immunoboost" (Arnika Veterina) - bogat hranidbeni dodatak u pasti za peroralnu primjenu. Sadrži brzo apsorbirajuće trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, kolostrum, bakterije mliječne kiseline, vitamine A, D, B1, B2, B6, B12, C, PP, zatim tonik biljnih ekstrakata (kola, guarana), željezo. Doziranje je vrlo jednostavno za primjenu, a potrebna doza za pse je 2 ml paste, koja se ponovi za 5 sati nakon prvotnog doziranja.

Nadalje, što se tiče kvržica na koži, treba napomenuti kako se u pasa javljaju i one kancerogene prirode - epitelijalne novotvorevine (papilloma, keratoacanthoma), novotvorevine u folikulima dlake (trichoepithelioma, pilomatrixoma), novotvorevine žljezdi lojnica (adenomas, epitheliomas), epidermoidne ciste, folikularne ciste, xanthoma, hygroma,...), kao i nekancerogene prirode (apseci, ciste, bradavice, inficirani dlačni folikuli, hematomi).

U pasa se najčešće javljaju lipomi, kao kvržice na koži ili ispod kože. Mekane su, okruglaste, bezbolne mase, obično prisutne ispod kože, no ponekad se prošire između vezivnog u dublja tkiva i mišiće. Obično su benigni, ne inficiraju okolna tkiva, ne metastaziraju u druge dijelove tijela. Narastu do određene veličine i kao takvi ostaju. Većinu lipoma nije potrebno odstranjivati. No, povremeno lipomi narastu u tolikoj mjeri da ometaju normalnu funkciju tijela psa, tako da je indicirano kirurški ih odstraniti.

Također, česte su i začepljene lojne žlijezde. Ovakve ciste mogu biti sastavljene od staničnog detritusa ili samo tekućine (ponekad prsnu same od sebe, zacijele i više se ne pojave). Ostale postaju kronično iritirane i inficirane, te se moraju ukloniti.