Povratak

Izraslina na spolovilu kuje - izvala rodnice (prolaps vagine) ili tumor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Američki staford ženka ima izraslinu na rodnici. Stara godinu i pol i nije se parila. Sliči nekom organu koji izlazi kao balon u omotu, ružičaste boje. Dina

O: Vaš opis snažno upućuje na izvalu rodnice (prolaps vagine). To je stanje kada se stijenka rodnice izvrne pri čemu, ovisno o intenzitetu prolapsa, može prominirati van između stidnih usana, što najčešće izgleda kao loptica, ili rjeđe prolaps može biti unutar rodnice. Najčešće pogađa mlade kuje neposredno prije ili u vrijeme tjeranja. Prolabirano tkivo obično je upalno promijenjeno, što u određenoj mjeri pridonosi razvoju prolapsa. Također, tiskanje zbog otežanog mokrenja ili defeciranja, te nasilni prekid koitusa mogu pogodovati nastanku izvale rodnice. Međutim, najčešće je glavni uzrok povišena razina estrogena, zbog čega izvala najčešće nastaje u vrijeme spolnog ciklusa ili neposredno prije. O prolapsu rodnice možete više pročitati u mojem prijašnjem odgovoru, objavljenom pod naslovom Promjena na spolnom organu kuje - prolaps vagine (izvala rodnice).

Vaš opis upućuje i na tumor, stoga je preporuka da Vašu ljubimicu odvedete veterinaru na pregled. To je jedini način da se utvrdi o čemu se točno radi.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr