Povratak

Oporavak aktivne i nemirne kuje nakon sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Prije 5 dana smo sterilizirali udomljenu kuju križanca srednje veličine,  staru otprilike 7 mjeseci . Brzo poslije operacije je počela hodati, jako je živahna. Morali smo joj skinuti ovratnik, ali ne dira baš ranu, iako puno po kući skače, više nego kad inače; ide u svakodnevne šetnje pa smo je na povodcu izveli vani da lagano hoda samo da bi se smirila. Nismo znali kako je bar malo usporiti. Dobro jede. Jedino je mjesto operacije malo natečeno. Za 6 dana skida punte. Hoće li joj šetnje i fizička aktivnost štetiti i što bi nam savjetovali da bude mirnija i da se dobro oporavi? Hvala Vam unaprijed uz pozdrav. Katija

O: Oporavak mladih kuja nakon kastracije u najvećem broju slučajeva prolazi brzo i bez poteškoća. Nakon zahvata skrb je usmjerena na očuvanje rane odnosno šavova. Zbog toga se aktivnost ograničava i po potrebi stavlja zaštitni ovratnik za pse koji su skloni lizanju ili češanju rane.

S obzirom na to da je prošlo 5 dana od operacije, čini se da se Vaša kujica oporavlja dobro. Ipak oprez je potreban i još uvijek treba izbjegavati veće naprezanje, u što spada i skakanje npr. na krevet  ili s kreveta. Šetnje ne trebaju biti preduge, osim toga je u šetnji sve drugo normalno. Nemoguće je psa zadržati potpuno mirnim, lagana aktivnost je normalna i nije prijetnja. Ono o čemu treba voditi računa je pretjerana aktivnost koja uključuje naprezanje. Sve ostalo treba se odvijati u okvirima uobičajenog.

O ovoj temi možete više informacija saznati iz odgovora kolege Dragana Vešovića, dr.med.vet. pod naslovom Sterilizacija kuje i kontrola oporavka.