Povratak

Pojačano slinjenje u mladog psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imamo njemačkog ovčara starog 9 mjeseci i vidimo da mu je pojačana slina pomješana pjenom pa nas zanima da li se trebamo brinuti zbog toga ili mu se još  čeljust razvija ili je to normalno kod pasa dok se skroz ne razviju?  Unaprijed hvala!
S poštovanjem, Ivona

O: Slina nastaje u slinskim žlijezdama odakle se kontinuirano izlučuje u usnu šupljinu. Fiziološka funkcija sline jest natapanje hrane (kako bi zalogaj postao sklizak) te rastavljanje nekih sastojaka hrane. Na takav način započinje proces probave. Centri u moždanom deblu, koji kontroliraju produkciju sline, podražuju se okusom u ustima kao i taktilnim stimulusima iz usne šupljine. Kada su ti centri podraženi, povećava se produkcija sline. Tako, većina patoloških procesa u usnoj šupljini, grlu pa i jednjaku povećavaju produkciju sline.

Pojačana produkcija sline može biti i posljedica različitih fizioloških stanja - izmjena zuba (period rasta i razvoja ljubimca), uvjetnim refleksom (podražaj na hranu),...

Ovdje je bitno napomenuti da pojačano lučenje sline nije uvijek moguće uočiti jer ljubimci dosta sline progutaju (bez obzira da li je pojačano lučenje sline posljedica fiziološkog ili patološkog stanja).

Kod nekih životinja dolazi do prelijevanja sline izvan usne šupljine iako je produkcija sline normalna. U tom slučaju ne nalazimo nikakav patološki proces u ustima, već se obično radi o anatomskim anomalijama u građi usta ili usnica. Slinjenje je naizgled pojačano i u onim slučajevima kada životinja ne može gutati. Iako je tada produkcija normalna, slina istječe iz usne šupljine jer je otežano gutanje. Kod nekih pasmina pasa kao što je njemački bokser, nešto obilnije slinjenje u odnosu na druge pasmine, smatramo normalnim. Takav pas slini naizgled više nego drugi psi, no zapravo je to posljedica specifične građe  i nije povezano sa patologijom.
 
Slinjenje se može javiti i kod nekih sistemskih oboljenja kao što su neke bolesti jetra ili kao popratni simptom upale sluznice želuca.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da posjetite svojeg veterinara. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca kao i utvrditi da li postoji opravdana sumnja za brigu ili ne. U skladu s utvrđenim zdravstvenim stanjem ljubimca, isti će biti u mogućnosti odgovoriti Vam na sva pitanja.

Općenito o slini i slinjenju možete saznati u mojem ranijem odgovoru naslovljenom Zašto psi sline?

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr