Povratak

Uremija | Liječenje, dijeta i odabir namirnica za bubrežnog bolesnika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Kod psa mi je dijagnosticirana uremija sa trenutno visokim procentom uree. Prošli tjedan je pas bio jako loše jer sve do tada i nismo znali o čemu se radi. Nakon što je krenuo uzimati Ipakitin i nakon što je počeo da jede Renal hranu, kada mu se vratio apetit, pas je bolje i djeluje kao zdrav, mada i dalje nalazi pokazuju visok stepen uree. On je faktički tek zadnja dva dana počeo uzimati Renal hranu u punom kapacitetu kada mu se vratio apetit. Prvo je povraćao i kad bi mu se dala injekcija protiv povraćanja, da bi kasnije povraćanje prestalo ukoliko bise dala injekcija. Sinoć je prošlo prva 24h sata bez ikakvog medikamenta, a i bez povraćanja. Moje pitanje glasi otprilike ovako: osim ove hrane šta još preporučujete psu da jede u ovakvim situacijama. Želja mi je da pas što duže živi sa što boljim kvalitetom života, dokle god je to moguće. Iako je urea i dalje visoka osjetan je pad kreatina u odnosu na prve nalaze. Hvala Vam unaprijed na odgovoru. Srdačan pozdrav, Zlatan

O: Općenito o uremiji pasa i prehrani bubrežnih pacijenata možete pročitati pod naslovom Uremija / Prehrana pasa s bolestima bubrega.

Prije svega, treba naglasiti kako dijeta ima veliku važnost u liječenju problema sa bubrezima. Općenito se provođenje liječenja može podijeliti u dvije faze.

U prvoj fazi važno je "pokrenuti" bubrege i to velikom količinom infuzijske tekućine, koja bi trebala "ispirati" bubrege i potaknuti funkciju bubrežnih stanica. Već u ovoj prvoj fazi važna je i adekvatna prehrana. Osim toga, daju se lijekovi za kontrolu povraćanja i proljeva, kao i drugi lijekovi, ovisno o tome da li je poznat uzrok zatajenja. Ova prva faza u terapiji bubrežnog zatajenja ima nekoliko mogućih ishoda: prva mogućnost je povratak bubrega u funkciju u toku nekoliko tjedana ili više mjeseci; druga mogućnost je da bubrezi funkcioniraju samo u vrijeme provođenja terapije, a kada terapija prestane, bubrezi ponovo gube funkciju; treća mogućnost je da je bubrežna funkcija nepovratno izgubljena.

Druga faza u provođenju liječenja je koncentrirana na održavanje rada bubrega koliko god je to moguće duže. U tom smislu, veoma važno je provođenje adekvatne dijete koja je bazirana na niskoj razini proteina i fosfora. Redovne kontrole krvi su neophodne, osobito s obzirom na razinu fosfora jer njegove visoke koncentracije će izazvati letargiju i gubitak apetita te brže propadanje preostalog bubrežnog tkiva.

Kada se razmišlja o namirnicama koje bi se mogle upotrijebiti u prehrani bolesnih pasa, uvijek se mora imati na umu nekoliko kriterija, presudnih za uspjeh liječenja. Prije svega, količina proteina mora biti ograničena, ali s druge strane, ti proteini moraju biti visoko kvalitetni. Razina fosfora mora biti niska, a količina masti u početku ograničena uz postupno povećavanje. Svježa čista voda trebala bi uvijek biti dostupna, a bilo bi dobro da je dostupna voda filtrirana, odnosno sa smanjenim udjelom minerala.

Namirnice koje se uobičajeno preporučuju kao izvor kvalitetnih proteina su jaja i jetra pri čemu treba napomenuti kako žumanjak sadrži dosta fosfora i treba ga davati manje u odnosu na bjelanjak. No, tretman i eventualna upotreba određenih namirnica u velikoj mjeri ovise o tome postoji li višak minerala poput kalija i natrija.

Ipak, najjednostavnije je očuvati vitalnost i produžiti životni vijek ljubimca bubrežnog bolesnika pomoću gotovih veterinarskih dijetnih hrana što je i klinički dokazano. Vrlo je važno ne davati psu grickalice, koje obično sadrže visoku količinu natrija koja može biti štetna za psa. Normalna hrana za pse ima visoku razinu natrija, kao i mliječni proizvodi, grickalice, sezonsko i konzervirano povrće (osim ako nije na ambalaži navedeno da su bez soli). Poneki pseći kolačić možete priuštiti ljubimcu, ali samo jednom tjedno i to uz kontrolu vrijednosti kreatinina i uree.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr