Povratak

Uremija / Prehrana pasa s bolestima bubrega

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, retriverica mi je preko noći doslovce prestala uzimati hranu, klonula je. 6 dana kasnije nakon pretrage nalaz krvi je pokazao: urea 26, kreatinin 231. dobila je infuziju i injekciju antibiotika. Za daljnje liječenje dobila je Synulox tablete. Dobit će još infuzije jer nakon prvog dana terapije i dalje ne jede hranu. Pije vodu, mokri normalno. Jela je travu i odmah povratila izrazito žutu tekućinu 2 puta, a povratila je žutu tečnost bez trave kod veterinara nakon pregleda. Ultrazvučna pretraga uterusa je bila uredna. Je li navedena vrijednost uree znači uremiju? Ima li šanse da mi pas preživi ? Što mogu očekivati? Bubrege nismo snimali. Inače živimo u Makarskoj, te moramo u Split na preglede.

Stara je 6,5 godina, a s nepunih 6 godina u listopadu je prvi put okotila.
Unaprijed veliko hvala,
Ana

O: Uremija predstavlja stanje u kojem se u krvi javi veća količina uree i drugih spojeva amonijaka što spušta pH ispod 7. Uremija se javlja kao zadnji stadij zatajenja bubrega. Također uzrokuje povišenje tjelesne temperature i ubrzano ili otežano disanje.

Normalne vrijednosti uree u krvi kod pasa iznose od 9-27 mg/dl. Dakle, ona se kod Vaše ljubimice nalazi unutar normalnih vrijednosti. No, činjenica je da se normalne vrijednosti razlikuju između laboratorija, te se navodi i vrijednost od 0.5-2.0. Prema tome, nalazi u Vaše ljubimice predstavljaju povišene vrijednosti koje mogu biti uzrokom bolesti bubrega, jetre ili srca, obstrukcije uretre, šoka, dehidracije ili prisutnosti stranog tijela u želucu ili crijevima. Kao normalne vrijednosti kreatinina najčešće spominjana vrijednost je od 0.0-1.0, te nalaz od 231 predstavlja iznimno visoke vrijednosti. Kreatinin je otpadna tvar koja nastaje u mišićima, a eliminira se iz tijela bubrezima. Povišene vrijednosti kreatinina u krvi javljaju se uslijed bubrežne bolesti ili dehidracije. Kreatinin je pokazatelj bubrežne funkcije, te pomaže u identifikaciji povišenih vrijednosti uree tj. da li je ona posljedicom bolesti bubrega ili nekog drugog organa.

Istovremeno prisutne visoke vrijednosti uree i kreatinina u krvi obično ukazuju na bolesti bubrega. No, vrijednosti kreatinina u serumu mogu varirati, tj. biti povećane s obzirom na niz faktora (prehrana, spol, mišićna masa). Također, vrijednosti ovise o bubrežnoj sposobnosti ekskrecije kreatinina. Smanjena sposobnost ekskrecije može biti zbog prerenalnih, renalnih ili postrenalnih poremećaja. Također i lijekovi (gentamicin, oksitetraciklin, amfotericin,...) dovode do smanjene sposobnosti ekskrecije.

Moram spomenuti kako za funkciju bubrega, osim vrijednosti uree i kreatinina, imaju važnosti i vrijednosti fosfora, amilaze i albumina. Iz svega iznesenoga, mišljenja sam kako se za sada ne bi moglo govoriti o uremiji. Jedan nalaz povišenih vrijednosti nekoliko parametara u pretrazi krvi nema osobitog dijagnostičkog značaja. Tek dva uzastopna nalaza viših vrijednosti, napravljenja u razmaku 3-4 tjedna, mogla bi ukazati na određene zdravstvene probleme, a osim ovih biokemijskih pokazatelja kod dijagnostike neophodno je napraviti i kompletnu krvnu sliku, analizu urina, UZV bubrega, RTG abdomena, po potrebi i biopsiju bubrega te serološka testiranja. Svakako u dogovoru s Vašim veterinarom kroz nekoliko tjedana napravite kontrolnu krvnu sliku kako bi se dobila bolja slika o zdravstvenom stanju Vaše ljubimice.

Što se tiče bubrežnih bolesnika, uz pravilnu njegu, bolesne životinje mogu poživjeti dugi period, sve dok je barem 5-8 % bubrežne funkcije očuvano. Zbog toga je jako bitno životinje sa zatajenjem bubrega ispravno hraniti, što je najjednostavnije pomoću gotovih veterinarskih dijetnih hrana. Ovakve hrane za bubrežne bolesti izrađene su od visoko kvalitetnih bjelančevina kako bi se osigurala potreba za bjelančevinama uz smanjen unos i sniženu akumulaciju toksičnih nusproizvoda, sadrže smanjeni udio fosfora i prilagođen omjer masnih kiselina kako bi se usporilo daljnje propadanje bubrega. Klinički je dokazano kako psi bolesni od zatajivanja bubrega, koji se hrane isključivo veterinarskim dijetnim hranama, duže žive od bolesnih pasa koji jedu standardnu hranu.

Općenito, prehrana za bubrežnog bolesnika, mora biti sastavljena i s niskom razinom natrija. Vrlo je važno ne davati psu grickalice, koje obično sadržavaju visoku količinu natrija, koja može biti štetna za psa. Normalna hrana za pse ima visoku razinu natrija, kao i mliječni proizvodi, grickalice, sezonsko i konzervirano povrće (osim ako nije na ambalaži navedeno da su bez soli). Poneki pseći kolačić joj možete priuštiti, ali samo jednom na tjedan i to uz kontrolu vrijednoti kreatinina i uree.
 
U veterinarskim ljekarnama Pet centra možete pronaći specijaliziranu medicinsku hranu za bolesti bubrega i donjih mokraćnih puteva od Hills´a, Royal Canina i Eukanube. Osim toga, imamo i preparat koji veže toksine nastale kod uremičnih stanja - "Ipakitine"  (Vtoquinol) u obliku praha koji se miješa s vlažnom hranom.

S pažljivom procjenom što je najbolje za Vašeg kućnog ljubimca od strane Vas samih i veterinara, Vaša kujica može živjeti dugotrajnim i ugodnim životom.